Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu jednog uhićenog pripadnika HVO-a iz Orašja, a devetoricu zadržao u pritvoru, uključujući nekadašnjeg zapovjednika 106. brigade HVO-a u Orašju, generala Đuru Matuzovića, rekao je u srijedu medijima Matuzovićev odvjetnik Almin Dautbegović.

Rekao je kako je na slobodu pušten Marko Baotić, a tu su informaciju potvrdili i iz Suda BiH pojašnjavajući kako nemaju informaciju oko drugih devet uhićenih.

“Nisam službeno dobio rješenje, ali je sud odlučio o žalbama. Neslužbeno imamo informaciju da je pritvor ostao. Žalbe odvjetnika su odbijene, a samo je jedna osoba puštena iz pritvora”, rekao je Dautbegović za Hinu.

Odvjetnik Dautbegović najavio je nastavak pravne borbe za puštanje preostalih uhićenih iz pritvora.

“Po meni nije bilo razloga za produženje pritvora, ali nakon ove odluke žalit ćemo se Ustavnome sudu BiH i zatražiti njihovo puštanje iz pritvora”, rekao je Dautbegović.
U pritvoru ostaju Đuro Matuzović, umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja. Zajedno s njim u pritvoru će ostati Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić (51).

Svi oni obnašali su tijekom rata visoke vojne i civilne dužnosti ili su bili pripadnici Vojne policije HVO-a.

Njih se tereti za ratne zločina nad zatočenim Srbima na području Bosanske Posavine.

Ova uhićenja osudio je službeni Zagreb kao i dužnosnici Hrvata u BiH nagovješćujući da bi se moglo raditi o politički manipuliranim optužnicama.

Komentiraj