HINA

Odvjetnici: Žalit ćemo se na odluku o istrazi za Jadransku banku

Bivši predsjednik Uprave Jadranske banke Ivo Šinko, jedan od četvero uhićenih zbog sumnje za gospodarske zlouporabe, ne smatra se krivim da je tu banku oštetio za 42,5 milijuna kuna, kažu u odvjetničkom uredu Baica, dok se iz Županijskog državnog odvjetništva može očekivati žalba na odluku istražnog suca da uhićene pusti da se brane sa slobode.

Bivši predsjednik Uprave banke Šinko, aktualna zamjenica predsjednika Uprave Marija Trlaja, član uprave Mirko Goreta i čakovečki poduzetnik Nikola Žnidarić pušteni su u srijedu oko 22 sata, nakon što su zbog sumnje u malverzacije s kreditima uhićeni u utorak rano ujutro i noć proveli u pritvorskoj jedinici šibenske policije.

Osumnjičenici za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom kriminalu, kojim je Jadranska banka oštećena za 42,5 milijuna kuna, pušteni su da se brane sa slobode nakon što sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da im se zbog straha da će utjecati na svjedoke odredi istražni zatvor.

“Na ročištu je sudac istrage odbio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog mogućnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, a istodobno im je odredio mjeru zabrane približavanja svjedocima, koji će u daljnjem tijeku postupka davati iskaz u ovom predmetu”, rekli su u četvrtak na šibenskom Županijskom sudu. Potvrdili su kako nisu tražili od osumnjičenika da izlazak na slobodu osiguraju plaćanjem jamčevine.

Iz županijskog tužiteljstva doznaje se kako će se žaliti na tu odluku Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, jer smatraju da postoje osobite okolnosti koje upućuju da će oni na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Šinko je izjavio da se ne smatra krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, kažu u šibenskom odvjetničkom uredu Baica, koji je preuzeo njegovu obranu, Šinko osporava da je počinio bilo kakvo kazneno djelo, te tvrdi da Jadranska banka tako nije mogla biti ni oštećena za milijunsku štetu.

“Čim proučimo slučaj, odlučit ćemo hoćemo li se žaliti na rješenje tužiteljstva o provođenju istrage, a vjerojatno hoćemo. Naš branjenik je 70-godišnjak, koji je već tri godine u mirovini, pa nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, niti postoji mogućnost od ponavljanja djela koje mu se stavlja na teret. Stoga, pozdravljamo odluku suda da mu se omogući obrana sa slobode”, navode u tom odvjetničkom uredu.

Odvjetnik Branimir Zmijanović, koji po službenoj dužnosti brani poduzetnika Nikolu Žnidarića, najavio je da će se žaliti na rješenje tužiteljstva o provođenju istrage. “Mišljenje je obrane u ovom trenutku da nema osnova za pokretanje postupka protiv mog branjenika i zbog toga ćemo se žaliti iz svih zakonskih razloga”, kazao je.

Odvjetnica Ankica Giljanović branit će u slučaju Jadranska banka Mariju Trlaju. “Podsjećam da je istraga tajna i da su odvjetnici dužni čuvati tajnost postupka, pa u ovom trenutku mogu samo reći da moja branjenica smatra da nije počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Sada valja bolje proučiti rješenje o provođenju istrage, nakon čega ćemo moći postaviti obranu”, rekla je.

Mirka Goretu će, kako se doznaje, braniti splitski odvjetnik Hrvoje Krišto.

Troje članova uprave Jadranske banke tužiteljstvo istražuje zbog sumnje da su od kolovoza 2009. do ljeta 2013. godine u više navrata, protivno bankarskim pravilima i na poticaj poduzetnika Žnidarića, izdavali kredite znajući da njegove založene nekretnine vrijede znatno manje nego je procijenjeno, te da njegova tvrtka ima manju kreditnu sposobnost od propisane. Svejedno su mu odobrili dva kredita i tako s kamatama navodno oštetili banku za 42,5 milijuna kuna.

Komentiraj