Jurica Galoic/PIXSELL

Održana stručna konferencija o primjeni tehnologije u Sustavu civilne zaštite

Razvojem suvremenih tehnoloških dostignuća otvaraju se široke mogućnosti njihove primjene i u Sustavu civilne zaštite, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini, a kako se ona mogu primijeniti u prevenciji i odgovoru na velike nesreće bila je tema konferencije “Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite” održane u srijedu u Zagrebu.

Konferenciju je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a okupila je oko 150 sudionika iz gotovo svih županija i gradova, pripadnika operativnih snaga civilne zaštite svih razina, resornih gradskih upravnih tijela, Nastavnih zavoda za javno zdravstvo, udruga i saveza civilnog društva koji se bave civilnom zaštitom i drugih.

Razvojem suvremenih tehnoloških dostignuća, otvaraju se široke mogućnosti njihove primjene i u Sustavu civilne zaštite, kako u prevenciji – primjerice pravodobnim otkrivanjem šumskih požara korištenjem bespilotnih letjelica i sustava video nadzora, tako i u odgovoru na velike nesreće –  primjerice korištenjem specijalnih alata za izvlačenje iz ruševina, gašenja požara i slično te diseminaciji njihovih posljedica, istaknuto je na konferenciji.

Široke mogućnosti primjene suvremenih tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite ne samo na lokalnoj, već i na državnoj razini, sudionicima su predstavljene kroz deset znanstvenih i stručnih predavanja, na kojima su se, među ostalim, mogli upoznati s novim naprednim sustavima komunikacije i novim komunikacijskim mrežama.

Uloga tehnologije u funkciji Sustava civilne zaštite ilustrirana je prikazom tehnoloških mogućnosti stožernog zapovjednog vozila i Zemljopisnog obavijesnog sustava – Geografsko informacijskog sustava (GIS) Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao i primjenom GIS-a u vatrogastvu.

Značenje instrumentalne seizmologije i sustava ranog upozoravanja o potresu, zbog položaja Hrvatske na izrazito aktivnom seizmološkom području, uvijek je u središtu zanimanja stručnjaka koji se bave ublažavanjem posljedica velikih nesreća po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra te okoliš.

U sklopu konferencije održana je i vježba civilne zaštite koju je Ured za upravljanje u hitnim situacijama organizirao u poslovnoj zgradi tvrtke Hrvatski Telekom d.d, u kojoj je sudjelovalo 140 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite Grada Zagreba i 200 zaposlenika tvrtke Hrvatski Telekom d.d.

Komentiraj