Održana službena komemoracija u Jasenovcu, Plenković predvodio državni vrh

Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac i preživjele zatočenice i zatočenike logora, održana je u nedjelju u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti obitelji žrtava i najviših predstavnika hrvatskih vlasti, predvođenih predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.
U prigodnom programu sudionici komemoracije prošli su u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac do Spomenika Cvijet, Bogdana Bogdanovića, gdje su vijence i cvijeće položile obitelji žrtava, predstavnici hrvatskih državnih vlasti, predstavnici brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, kao i predstavnici županija, gradova i općine te niz institucija i udruga.

14.04.2019., Jasenovac – Komemoracija u znak sjecanja na zrtve logora Jasenovac u organizaciji Javne ustanove Spomen podrucje Jasenovac i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Kolona sjecanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen podrucja Jasenovac prema spomeniku Cvijet. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Plenkovića na državnoj komemoraciji sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Komemoraciji je također nazočio i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je bio i na onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu.
Ovogodišnja komemoracija za žrtve logora Jasenovac nije uključivala obraćanja dužnosnika ni političara, nego su dramski umjetnici interpretirali dijelove svjedočanstava nekadašnjih zatočenika jasenovačkog logora, Helene Pachl Mandić i Erwina Millera, a Zbor HNK izveo je prigodan glazbeni program.
Danas moramo radit na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja
U izjavi novinarima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako su danas komemoracijom u Jasenovcu došli izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, svim logorašima i da osude zločin i režim u kojem su postojali takvi logori.
“Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac svim logorašima, onima koji su prije 74 godine u mjesecu travnju ostvarili proboj, kada ih je, nažalost puno poginulo”, kazao je premijer Plenković.
“Još jednim smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori, i da kažemo kako danas moramo radit na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja i na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito iz Drugog svjetskog rata”, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.
Stoga, dodao je, dragi mi je da smo u međuvremenu iznjedrili novi kurikul povijesti koji je dobro prihvaćen iz svih svjetonazora, stručne ali i političke javnosti.
14.04.2019., Jasenovac – Komemoracija u znak sjecanja na zrtve logora Jasenovac u organizaciji Javne ustanove Spomen podrucje Jasenovac i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Kolona sjecanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen podrucja Jasenovac prema spomeniku Cvijet. Goran Maric, Predrag Stromar, Andrej Plenkovic, Gordan Jandrokovic, Nina Obiljen Korzinek Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer je izrazio žaljenje da danas nije bila jedinstvena komemoracija, i podsjetio da je datum današnje službene komemoracije odredio ponajviše Savjet Spomen područja Jasenovac, u kojem su i predstavnici manjina.
“Nije mi drago da su dvije komemoracije, ali održavamo dijalog i vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine”, rekao je premijer Planković, naglasivši da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i emancipaciju tih tema u modernoj Hrvatskoj.
“Ne doživljavam ovo kao temu u kojoj postoje dvije strane”, kazao je premijer na pitanja novinara vezano za to da je u petak u Jasenovcu održana komemoracija u organizaciji udruga manjina i antifašista.
“Mislim da su okolnosti bitno drukčije od onoga trenutka kad su se predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašistitičkih udruga odlučili raditi odvojeno komemoraciju”, istaknuo je Plenković.
“Kada je riječ o politici naše Vlade, nemam ni najmanjeg razloga da se svrstavamo na dvije strane. Naša je zajednička želja da komemoriramo ove događaje na primjeren način, s puno poštovanja prema žrtvama i sa željom da samo dijalogom, razgovorima i kulturom sjećanja radimo na tome da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi”, zaključio je premijer Plenković.
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, bio je nazočan današnjoj komemoraciji, kao i onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je Spomen područje Jasenovac posjetila u subotu, dan uoči službene komemoracije, i ispod Spomenika položila buket bijelih ruža. Zauzela se da Jasenovac „uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima“.
“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”, napisala je predsjednica Grabar Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

Komentiraj