HINA/ Denis CERIÆ /dc

Održana redovita skupština HAZU

Redovita skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na kojoj je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izvijestio akademike o radu u 2016. godini, održana je u Palači Akademije u Zagrebu.

Istaknuo je kako je ove godine u HAZU održano 414 događaja, od čega 130 raznih manifestacija u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU, 101 znanstveni skup, kongres, simpozij i okrugli stol, 52 predstavljanja knjiga, konferencija za novinare, promocija programa i prikazivanja filmova, 34 posjeta izaslanstava i događaja vezanih uz međuinstitucijsku suradnju, 28 izložaba, 26 predavanja, 25 svečanih sjednica, dodjela nagrada i koncerata te 11 skupština i 7 komemoracija.

Kusić je ocijenio kako se od najvažnijih Akademijinih aktivnosti u Zagrebu i još 14 hrvatskih gradova izdvaja objava knjige “Hrvatska prirodna bogatstva” s popisom i analizom prirodnih bogatstava od nacionalnog interesa te prijedlozima za njihovu zaštitu i racionalno iskorištavanje.

Smatra kako se radi o jednom od najvažnijih projekata HAZU u njezinih 155 godina. Akademija je izabrala i nove članove – 11 redovitih, pet dopisnih i 11 članova suradnika, napomenuo je.

Podsjetio je i kako su održani brojni skupovi posvećeni aktualnim pitanjima hrvatskog društva, kao što su pravni položaj prostora, voda i mora; stambena problematika, uloga Ustavnog suda, zalihe ugljikovodika u Hrvatskoj, a organizirani su i skupovi posvećeni krizi Europske unije i Brexitu.

Hrvatska akademija je, naglasio je Kusić, organizirala i dva skupa na kojima se po prvi put u Hrvatskoj raspravljalo o provedbi Bolonjskoga procesa. Članovi HAZU aktivno su sudjelovali u raspravi o prijedlogu kurikularne reforme te je s tim ciljem osnovano Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo, napomenuo je dodavši kako je HAZU sa Sveučilištem u Zagrebu organizirala niz tribina na temu “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske”.

Napomenuo je i kako je HAZU organizirala brojna predavanja i znanstveno-stručne skupove o liječenju i prevenciji bolesti te o zdravstvenim problemima.

Pod okriljem HAZU, kako je rekao, djelovalo je Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke povodom koje je u HAZU održana svečana akademija i međunarodni znanstveni skup. HAZU je obilježio i 200. godišnjicu rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Bogoslava Šuleka, 120. godišnjicu rođenja Jakova Gotovca, 110. godišnjicu rođenja Borisa Papandopula, kao i stotu godišnjicu rođenja akademika Hrvoja Požara te stotu godišnjicu knjige “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić, napomenuo je predsjednik HAZU i dodao kako je Akademija sudjelovala i u proslavi 2400. godišnjice osnutka Farosa, 950. godišnjice prvog spomena Šibenika te 800. godišnjice Dominikanskog reda. U HAZU je proslavljena i 15. godišnjica osnutka Hrvatske zaklade za znanost, podsjetio je.

Istaknuo je i kako je Akademija bila domaćin dodjela priznanja “Oskar znanja” učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendija “Za žene u znanosti” te da je Zaklada HAZU po prvi put dodijelila književnu nagradu Stipana Bilića-Prcića.

Po Kusićevim riječima iznimno uspješni su bili “Dani otvorenih vrata HAZU” u sklopu kojih je održano 130 manifestacija – predavanja, izložbi, promocija knjiga, stručnih vodstava, prezentacija, radionica, projekcija filmova i koncerata.

Akademija i njezine muzejsko-galerijske jedinice te Knjižnica sudjelovale su u manifestacijama “Međunarodni dan muzeja” i “Noć knjige”, kada ih je posjetilo više tisuća građana, napomenuo je Kusić.

Istaknuo je i potpisivanje Ugovora o osnivanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, Sporazuma o znanstvenoj suradnji HAZU i Kineske akademije društvenih znanosti. Mnogi članovi HAZU, kako je istaknuo, za svoj su rad dobili ugledna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hrvatska akademija je tijekom 2016. objavila ukupno 104 publikacija, od toga ih je 14 objavljeno u sunakladništvu, a 6 publikacija je u tisku, podsjetio je Kusić dodavši kako je još 116 knjiga tiskano uz pomoć Zaklade HAZU.

Po riječima predsjednika HAZU članovi Akademije su izvan HAZU objavili 46 knjige, tako da je zahvaljujući Akademiji u 2016. objavljeno ukupno 266 knjiga, časopisa, zbornika, kataloga i drugih publikacija. Objavljena su i dva broja “Glasnika HAZU”, u tiskanom i elektroničkom obliku, napomenuo je.

Ustvrdio je kako HAZU nikad dosad nije toliko jasno artikulirala svoje stavove u toliko područja te podsjetio kako se HAZU u proteklom razdoblju pozicionirala kao referentno mjesto za stavove utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim principima.

Skupština HAZU prihvatila je planove rada za 2017. godinu. Nakon skupštine održano je tradicionalno blagdansko primanje kojem su uz članove i zaposlenike HAZU nazočile i osobe iz javnog života.

Komentiraj