facebook.com

Generacije prije smatrale su da je vrlo važno djecu što prije osamostaliti, ostaviti da plaču i nauče se sami smiriti, i nikako ne nositi na rukama, jer bi se tako razmazili i postali previše ovisni o nama.

No, suvremena znanost opovrgava ove teze i daje nam čvrste dokaze da je neophodno, osobito u prvim godinama života, odgovarati na potrebe djece kako bi ona stekla sigurnost u svoje roditelje i okolinu te tako postala sigurnija i samostalnija.

Na Prvoj srednjoeuropskoj konferenciji o nošenju djece ‘Rodin zamotuljak’ sudionici su imali priliku slušati predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja ranog razvoja djece. U suprotnosti s rasprostranjenim mišljenjem da djeca trebaju “očvrsnuti“ u najranijoj dobi, znanost je dokazala da djeca čiji roditelji odgovaraju na njihove potrebe, odnosno ne uvode kruti raspored, nego ih hrane i nose na zahtjev bez ostavljanja da plaču, nisu razmažena već odrastaju u osobe koje se lakše nose s izazovima i poteškoćama.

Konferencija je okupila više od stotinu stručnjaka među kojima su bili liječnici, fizioterapeuti, primalje, medicinske sestre, patronažne sestre, psiholozi kao i savjetnice za nošenje iz Hrvatske i drugih zemalja.

Konferencija je otvorena predavanjem o razvojnim potrebama novorođene djece prof. dr. sc. Milana Stanojevića, predsjednika Svjetskog perinatološkog udruženja. Dr. sc. Henrik Norholt, stručnjak za razvoj djece, govorio je o procesu stvaranja privrženosti i čimbenicima koji utječu na to. Posebnu pozornost dobilo je predavanje o povezanosti s ocem tijekom trudnoće i u prvom periodu nakon poroda, obrađujući temu o kojoj se do sada nedovoljno govorilo u Hrvatskoj.

Od ostalih zanimljivih predavača ističemo predavanje dr. Josip Vlaića, kirurga i specijalista dječje ortopedije koji je govorio o razvoju djetetove kralježnice i kukova, te o tome kako položaj u nosiljci može pridonijeti pravilnom formiranju kukova. Doc. dr. sc. Snježana Gverić-Ahmetašević, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC Sestre milosrdnice, predstavila je i ukazala na ogromne prednosti prisnog kontakta s roditeljima za najranjiviju djecu, onu rođenu prijevremeno ili koja su bolesna. Patronažna sestra Željka Skukan Soštarić, IBCLC, govorila je o praktičnosti nošenja djece u nosiljkama i kako nošenje olakšava dojenje, ali potiče i druge obiteljske veze, s naglaskom na tome da žena koja uspije dojenje uskladiti sa svojim načinom života, čemu znatno pripomaže nošenje djeteta u nosiljci, duže i uspješnije doji.

Na kraju konferencijskog dana održane su dvije radionice o nošenju djece – jedna za zdravstvene djelatnike, a jedna za ljude koji žele naučiti više o raznim vrstama nosiljki, koje su vodile Urška Podvršič, dipl. psih., voditeljica Trageschule mreže Savjetnica za nošenje za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i BiH te Iris Božić, vlasnica internetske stranice nosenjebebe.hr.

http://www.roda.hr/

Komentiraj