Održana pressica: HPB je Sberbanku platio 71 milijun kuna. Mijenja se ime i logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je održao konferenciju za novinare s ministrom financija Zdravkom Marićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Plenković je na početku konferencije rekao da se situacija oko Sberbanke smirila. “Sinoć je donesena odluka o sanaciji. Likvidacija bi financijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i naš financijski sustav jer bi Agencija za depozit trebala isplatiti do 3.8 milijardi kuna”, rekao je.

Premijer je dodao da su od četvrtka radili maksimalne napore, koordinirali aktivnosti da se dogodi ovo – HPB je reagirala i bila je spremna preuzeti Sberbanku Hrvatsku. “To umiruje sve štediše, nema potrebe da itko podiže sredstva, ona je od danas dio grupacije HPB-a”, poručio je.

“Želim zahvaliti ministru financija, guverneru, cijeli vikend smo radili. Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirili situaciju oko eventualne propasti banke, ona ima preko 11 milijardi kuna imovine. Štediše su se sad dovele u poziciju da ne postoji rizik za njihov novac”, poručio je premijer.

Dodao je da su djelovali brzo, u interesu stabilnosti sustava. “Činjenica što smo u procesu pristupanju eura, da smo dio bankovne unije, to nam je pomoglo da na jedan brz način reagiramo”, rekao je i dodao da je HPB osnažena te će imati osam posto na bankarskom tržištu.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je: “Situacija je tražila pravovremen i odlučan odgovor, on se i dogodio. Svi smo svjesni da štedišama nije bilo najugodnije, razumljiva je reakcija, strah, nervoza. Mi smo nastojali slati umirujuće poruke u skladu s onim što i smijemo komunicirati. Ovo je jedan složen proces. Država je stala iza financijskog sustava, štediša, ovo je pravovremen potez”.

Guverner HNB-a istaknuo je da se jučer otvorio proces sanacije. “Sanacijska uprava od danas počinje voditi banku. Banka se mogla samo hitno prodati, inače se ide u likvidaciju. To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. To smo spriječili. Sberbanka je bila izvrsna banka. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru , kapitaliziranu, efikansu banku, svi mogu biti sigurni i mirni, depoziti su sigurni”, poručio je Vujčić.

“U idućim danima ćete vidjeti i odluke kako će se zvati nova banka. Promijenit će ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede euro”, naglasio je i dodao da su banku prodali u roku od dva, tri dana. “U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju, ovo je bilo jedino realno moguće rješenje da banka nastavi ovako poslovati”, rekao je Vujčić.

“HPB je platio 71 milijun kuna”, rekao je Vujčić. “AIK banka je već bila u procesu licenciranja, ali to sad nije bilo moguće, ovako brzo. Njima je bilo sve jasno, ne očekujem probleme”.

“Uprava HPB-a je pokazala interes da preuzme banku”, rekao je Plenković i poručio da ovo nije nacionalizacija Sberbanke, već sanacija. “Umjesto štete za našu agenciju, štediše i pravne osobe, preuzimanjem od strane HPB-a prestala je trka na šaltere, trka prema poslovnicama, mi smo pokazali snagu, učinkovitost, brzinu…”, rekao je.

Marić je ponovio da je država stala iza štediša, ne samo Sberbanke nego cijelog sustava. “Iz Sberbanke Hrvatska je otišlo oko 200 milijuna eura, to je bio klasičan brimjer onog što se zove run on the bank”, rekao je Vujčić na pitanje koliko su ljudi podigli novca u četvrtak i petak.

Upitan o DORH-u i Aladroviću, Plenković je rekao: “Kad proučimo, odgovorit ćemo. To je prvi zahtjev u povijesti”, rekao je premijer i dodao da će mu trebat nekoliko dana da prouči odluku.

Komentiraj