Održana konferencija o ženama u politici i gospodarstvu

Međunarodna mreža poslovnih žena

Na drugoj konferenciji ‘Uloga žena u politici i gospodarstvu’ prisustvovalo je više od 200 sudionica i sudionika. Predavanja su slušale političarke, uspješne žene iz Hrvatske i inozemstva, poslovni ljudi iz korporacija, mlade poduzetnice, kao i one koje to žele postati.

“Broj žena poduzetnica raste i udio njihovih poduzeća u ukupnom broju iznosi oko 25 posto. Najčešće kreću u “privatni biznis“ iz nužnosti, u dobi od 35 do 44 godine. Svaka žena koja se nalazi na višoj poziciji, bilo u politici ili gospodarstvu, odgovorna je da u njezinom krugu bude što više žena“, istaknuto je u panel diskusiji.

“Ženama u Udruzi i ženama koje podučavamo, uvijek govorim da okolnosti nikada neće biti savršene, ali na nama je da od onoga što nije dobro napravimo bolje i budemo uzor. Samo tako ovo naše društvo može naprijed“, istaknula je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Ivana Radić

“Nama, ženama u politici, važno je dodatno motivirati žene za bavljenje javnim poslom, kreiranjem politike i vraćanjem povjerenja u politiku, koja nam svima itekako određuje život. Za poduzetnice je potrebno stvoriti kvalitetniji zakonodavni okvir i uvjete poslovanja u RH”, smatra saborska zastupnica Sanja Putica.

“Žene su na politički put u Hrvatskoj krenule kasnije, zakoni koji rješavaju određena područja koja tište žene doneseni su tek nedavno. Treba nam više ženske solidarnosti“, ponovila je Sabina Glasovac, saborska zastupnica.

“Postizanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada jedan je od Vladinih prioriteta. I poduzetnici i poduzetnice se nalaze pred brojnim svakodnevnim izazovima, stoga im je na raspolaganju više od 3 milijarde kuna nepovratnih sredstava. Namijenjena su za poduzetnike koji žele pokrenuti poslovanje, istražiti tržišta ili plasirati novi proizvod, a 25 posto korisnika su ženska poduzeća“, naglasila je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Konferenciju je organizirala Međunarodna mreža poslovnih žena u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Europskom poduzetničkom mrežom, Zakladom Konrad Adenauer i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom. Međunarodna mreža poslovnih žena je neprofitna organizacija koja je postala prepoznatljiva po svojim aktivnostima poput ‘Male škole poduzetništva za žene’ koju besplatno moderira uz HGK i Europsku poduzetničku mrežu.

Nataša Mikuš Žigman

Komentiraj