Oktal Pharma

Održana edukacijska tribina ‘Biosličan lijek: provjeren i siguran izbor liječenja’ 

Održana je edukacijska tribina ‘Biosličan lijek: provjeren i siguran izbor liječenja’ u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora.

Na tribini u organizaciji Oktal Pharme eminentni stručnjaci su govorili o iskustvima liječenja biosličnim lijekovima upalnih bolesti u području gastroenterologije (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest) i reumatologije (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijaza) te hematološkim i onkološkim bolestima (ne-Hodgkinov limfom, kronična limfocitna leukemija, karcinom dojke).

Primjenom terapije biosličnim lijekom omogućit će se liječenje većeg broja bolesnika, primjena lijeka u ranijim stadijima bolesti te oslobađanje financijskih sredstava za nove inovativne lijekove. Njihova je primjena sigurna, jer prolaze rigorozni, točno definirani i dugotrajni proces odobravanja od strane Europske agencije za lijekove (EMA), koji se primjenjuje za sve biološke lijekove odobrene u EU.

Hrvatska tako dobiva mogućnost primjene biosličnih lijekova kao i sve ostale zemlje članice. Dosadašnji rezultati u preko deset godina kliničkih iskustava primjene biosličnih lijekova, odobrenih od EMA, ukazuju da se bioslični lijekovi koriste s podjednakom učinkovitošću i sigurnošću u odobrenim indikacijama kao i referentni biološki lijekovi.

U sustavu zdravstva sredstva su limitirana. Nije uvijek lako u svim ustanovama  omogućiti pravodoban početak liječenja i ostvariti podjednake mogućnost liječenja u svim stadijima bolesti i indikacijama, neovisno jesu li indikacije liječenja financirane iz bolničkih proračuna ili iz sredstava liste Posebno skupih lijekova.

Biološki lijek je lijek čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora (ljudskog, životinjskog ili mikrobiološkog), a biosličan lijek također je biološki lijek za koji je dokazana sličnost s odobrenim referentnim biološkim lijekom u pogledu kakvoće, biološke aktivnosti, sigurnosti primjene i djelotvornosti.

Komentiraj