Održan ždrijeb! ‘Vatreni’ saznali protivnike u kvalifikacijama za EURO 2024.

U nedjelju je u Frankfurtu održan ždrijeb skupina kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine.

Hrvatska reprezentacija bila je u prvoj je jakosnoj skupini te je doznala četiri protivnika koja će joj stajati na putu do EURO-a koji se održava u Njemačkoj. To su: Wales, Armenija, Turskai  Latvija.

Evo kako izgledaju skupine:

Grupa A: Španjolska, Škotska, Norveška, Gruzija, Cipar

Grupa B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Malta

Grupa D: Hrvatska, Wales, Armenija, Turska, Latvija

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farski otoci, Moldavija

Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litva

Grupa H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska, San Marino

Grupa I: Švicarska, Izrael, Rumunjska, Kosovo, Bjelorusija, Andora

Grupa J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lihtenštajn

Domaćini su predstavili promotivni video svih deset gradova u kojima će se igrati Euro 2024. Otvorenje će biti na Allianz Areni u Münchenu, a finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Na pozornicu su trofej europskog prvaka donijeli umirovljeni talijanski nogometaši Gianluca Zambrotta i Demetrio Albertini, a u ždrijebu su pomogli i nekadašnji njemački nogometaši Jurgen Klinsmann te Karl-Heinz Riedle.

Sustav kvalifikacija

Reprezentacije koje sudjeluju u kvalifikacijama bit će raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina – sedam s po pet momčadi i tri skupine s po šest.

Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih izravno će se kvalificirati na završni turnir. Tri preostala mjesta popunit će timovi koji se kvalificiraju kroz play-off Lige nacija u ožujku 2024. godine.

Utakmice u skupinama igraju se prema kalendaru utakmica europskih kvalifikacija od ožujka do studenog 2023. godine. Četiri finalista UEFA-ine Lige nacija (Hrvatska, Italija, Španjolska, Nizozemska) izvlače se u skupine od pet momčadi kako bi mogli sudjelovati na završnom turniru Lige nacija u lipnju 2023.

Ograničenja

UEFA je objavila i niz ograničenja po raznih osnovama – od političkih do velikih udaljenosti…

Srbija i BIH neće moći igrati s Kosovom, dok u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Bjelorusija i Ukrajina, te Španjolska i Gibraltar.

U jednoj grupi smiju se naći najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama – Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška.

Zbog udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene s najviše jednom od udaljenijih reprezentacija, pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom, a Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Ciprom.

Kazahstan može biti samo s jednim od sljedećih protivnika: Andora, Engleska, Francuska, Gibraltar, Island, Malta, Sjeverna Irska, Portugal, Irska, Škotska, Španjolska, Wales.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]