Održan ždrijeb grupne faze Lige prvaka, prvo kolo 20. i 21. listopada

U Ženevi je održan ždrijeb grupne faze Lige prvaka za sezonu 2020./21. U njemu su sudjelovala 32 kluba od koji je 26 plasman izborilo direktno dok je šest momčadi do skupina došla preko kvalifikacija.

Klubovi su uoči ždrijeba bili podijeljeni u četiri jakosne skupine na način da prvu skupinu čine branitelj naslova, prošlosezonski pobjednik Europske lige te šest predstavnika država koje imaju najbolji rejting na listi UEFA koeficijenta dok su ostale skupine popunjene na temelju klupskog koeficijenta. U ovoj fazi natjecanja međusobno nisu mogli igrati klubovi iz istih saveza

Ždrijeb je odlučio da će grupe izgledati na sljedeći način:

Utakmice prvog kola grupne faze na rasporedu su 20. i 21. listopada, a posljednje šesto kolo se igra 8. i 9. prosinca.

Uoči samog ždrijeba dodijeljene su i godišnje nagrade UEFA. Posebna nagrada predsjednika Aleksandera Čeferina pripala je nekadašnjem napadaču iz Obale Bjelokosti te osvajaču Lige prvaka sa Chelseom Dideru Drogbi. 42-godišnjak je tako postao prvi afrički nogometaš koji je dobio ovo priznanje.

Tom prilikom je poručio: “Nogomet ujedinjuje, nogomet okuplja ljude, nogomet je preslika društva zbog čega mi nogometaši imamo odgovornost.”

Najbolja vratarka u sezoni 2019./20. je Sarah Bouhaddi (Olympique Lyon), a najbolji golman Manuel Neuer (Bayern Munchen).

Nagradu za najbolju obrambenu igračicu dobila je Wendie Renard (Olympique Lyon) dok je u muškoj konkurenciji slavio Joshua Kimmich (Bayern Munchen).

Dzsenifer Maroszan iz također Olympique Lyona dobila je nagradu za najbolju veznu igračicu dok je Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja proglašen za najboljeg veznjaka.

Priznanje za najbolju napadačicu primila je Pernille Harder (Wolfsburg/Chelsea), a u muškoj konkurenciji dobitnik je Robert Lewandowski (Bayern Munchen).

Najbolji treneri za prošlu sezonu su Hans-Dieter Flick (Bayern Munchen) i Jean-Luc Vasseur (Olympique Lyon).

Poljski napadač Robert Lewandowski izabran je i za najboljeg igrača u prošloj sezoni, a u ženskoj konkurenciji slavila je Pernille Harder.

Komentiraj