Održan tradicionalni koncert Božić u Ciboni

Zarko Basic/PIXSELL

Vrhunski glazbenici, zborovi i Božićni orkestar nastupili su u ponedjeljak navečer na tradicionalnome koncertu Božić u Ciboni na kojem je božićnu čestitku uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuvši kako taj koncert postaje hrvatski općenacionalni događaj, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je na čuvanje običaja i vrednota u vremenima globalizacije i komercijalizacije.

Kardinal Bozanić poručio je kako smo se ovih dana okupljali i okupljat ćemo se oko jaslica i k njima radimo dolazimo, jer On je onaj koji nas okuplja  – Isus novorođeno dijete. Večeras je i među nama i Božić je okupljanje oko njega, jer osjećamo da je za nas, rodio se i došao na zemlju za svakoga čovjeka i ni jedan čovjek se ne želi isključiti iz njegove ljubavi. On sve ljubi i sve čeka, čovjek ga traži i dolazi k njemu. Negdje u dubini svoga srca svatko ga nalazi i on nikoga ne isključuje, rekao je Bozanić. Poželio je svima sretan Božić i Božićem blagoslovljenu 2017.

Gradonačelnik Bandić je, čestitajući Božić, blagdan Isusovog porođenja i blagdan svetog Stjepana, podsjetio na riječi sv. Augustina koji je rekao tko pjeva dvostruko moli te da stoga večerašnji koncert doživljava istinskom molitvom. Zagrebački Božić bio bi siromašniji bez koncerta Božić u Ciboni  koji je zrcalo našeg identiteta, tradicije, ljubavi i pobožnosti, istaknuo je Bandić.

Pozvao je na čuvanje običaja i vrednota u vremenima globalizacije i komercijalizacije kako bismo ih s ponosom mogli prenijeti na buduća pokoljenja. Čuvajmo naše obitelji koje su temelj zdravoga hrvatskog društva, poručio je gradonačelnik.

U blagdansko vrijeme svi smo pozvani na zajedništvo, otvorenost, radost i pomaganje kako nitko među nama ne bio sam i osamljen. Iza nas je Godina milosrđa, a započela je i Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije koja poziva da budemo zajedno na putu rasta u vjeri. Naša Crkva korača uz svoj narod i nastoji odgovoriti na duhu vremena i na tom putu neka nam oslonac bude blaženi kardinal Alojzije Stepinac koji nam svojom svetošću i odlučnošću u borbi protiv svih zala već desetljećima osvjetljava hrvatski put, poručio je Bandić .

Dugogodišnja urednica i scenaristica koncerta Lejdi Oreb rekla je kako nijedan Božić u Ciboni nije isti jer svake godine iznova promišlja kako ga tematski obojiti. Istaknula je kako je rad na organizaciji događaja za nju velika čast i snažan poticaj te da uživaju i to isto žele i svakomu tko koncert gleda u domovini i izvan nje.

Ove godine koncert je okupio više od tisuću izvođača, a božićne pjesme izveli su Renata Sabljak i Zvjezdice, Antonela Doko, Boris Ćiro Gašparac, Mateo Pilat, Dino i Karla Miklaužić, Cantus Ante Omnia i Lidija Horvat, Josipa Lončar, Jana Pogrmilović i Filip Filipović uz dominikance, Ervin Baučić, Damir Kedžo, Zoran Tomaić, Đani Maršan, Gazde, klapa Ošjak, Lela Kaplovitz, Danijela Pintarić, Josipa Otahal te Ante Kazoti. Svi izvođači na kraju su zajedno otpjevali “Narodi nam se”.

Koncertu su nazočili crkveni dostojanstvenici i predstavnici društvenoga života, a održao se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, Košarkaškim klubom Cibona, Ustanovom za upravljanje sportskim objektima, Centrom za kulturu i informacije Maksimir te Hrvatskom radiotelevizijom.

Komentiraj