Održan simpozij ‘Sjećanje na civilne žrtve rata’

Nacional

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u partnerstvu s Goethe Institutom i Francuskim institutom u Hrvatskoj, u Petrinji je početkom tjedna organiziran simpozij na temu ‘Sjećanje na civilne žrtve rata’.

Petrinja, naravno, nije izabrana slučajno, kako je rekao Arne Harting, voditelj Odjela za kulturu iz njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj. To je grad koji je podnio veliku žrtvu u Domovinskom ratu i nakon četiri godine okupacije, posljednji je oslobođen u Oluji, kada je Petrinja izgubila sve svoje ratne zapovjednike. Postoje planovi da se upravo u Petrinji izgradi Muzej sjećanja na civilne žrtve rata, kao mjesto na kojem se neće samo odavati počast svim nevinim žrtvama, već i sa znanstvenog stajališta učiti o novijoj hrvatskoj povijesti.

Arne Harting podsjetio je na to da su Njemačka i Francuska, nekadašnji zakleti neprijatelji, postali saveznici na čijoj pomirbi se zapravo zasniva ideja Europske unije, prvenstveno kao zalog trajnog mira. Luc Levy, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Francuskog veleposlanstva i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu, istaknuo je kako je važno izliječiti ožiljke sukoba i kroz memorijalne centre sagledati povijesne događaje, kako bi se shvatilo mehanizme koji su doveli do strahota u Drugom svjetskom ratu i kako bi se ojačali demokratski kapaciteti europskih zemalja da se ništa slično više ne ponovi. Predstavnici njemačkog i francuskog veleposlanstva u svojim su govorima istaknuli kako žele podijeliti iskustva dugotrajnog i bolnog pomirenja susjeda u zemljama koje su prošle kroz slične povijesne sukobe.

Memorijalni centri, kao mjesta sjećanja i istraživanja, postoje i u Francuskoj i u Njemačkoj, a zahvaljujući Elizejskom ugovoru o prijateljstvu iz 1963, postoje fondovi koji su omogućili da se kroz kulturnu i znanstvenu suradnju i razmjenu radi na suočavanju s prošlošću i izgradnji zajedničke budućnosti.

Komentiraj