HINA / Mladen VOLARIĆ

ODRŽAN OKRUGLI STOL Rendez-vous Festival u Karlovcu

Okrugli stol “Valorizacija kulturne baštine i turizma” u sklopu Festivala Rendez-vous održan je u srijedu u karlovačkoj Gradskoj vijećnici, a Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture, naglasila je da je tijekom Festivala u 22 grada održano ili će biti održano ukupno 180 programa, počevši od izložbe “Auguste Rodin u Meštrovićevom Zagrebu”.

Festival Rendez-vous održava se od svibnja do rujna ove godine u suradnji hrvatskog Ministarstva kulture, Francuskog instituta u Zagrebu te hrvatske i francuske udruge povijesnih gradova HUPG i ANVPAH.

 

  • Festival je rezultat suradnje iz 2012. kojom smo predstavili hrvatske umjetnike u Francuskoj i francuskoj kulturnoj javnosti dali priliku da se s Hrvatskom upoznaju iz drugog ugla gledanja, osim onog kao privlačne turističke destinacije, istaknula je Šaban.

 

Cilj ovogodišnje suradnje je da se uzvratno francuskim programima premreži Hrvatska. Ovaj okrugli stol je pak primjer međusektorskog preklapanja, urbanizma, kulture i turizma, a upravo takva preklapanja i suradnja nosi održivost projekata i mogućnost dugoročnih veza, dodala je.

Zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković rekla je kako je nakana okruglog stola da se Karlovac upozna s dobrim primjerima te da karlovačka gradske jezgra Zvijezda i njena ukupna povijesna i kulturna baština budu i u Karlovcu poluga razvoja, kao što je to uspjelo trima povijesnim francuskim gradovima.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz sudjelujući na okruglom stolu naglasila je kako je bitna mreža suradnje u revitalizaciji povijesne baštine, jer arhitektonska bogatstva ne mogu biti samo briga države već i općina i gradova, te udruga građana i samih građana.

Veleposlanica Boccoz istaknula je kako je također važna i međunarodna suradnja jer vrednovanje i očuvanje neke konkretne povijesne baštine ne pridonosi samo očuvanju lokalnog identiteta, već i onog europskog, kroz zajedničko europsko nasljeđe i kulturu.

Predstavnici Francuske nacionalne udruge gradova povijesti i umjetnosti i zaštićenih sektora (ANVPAH & VSSP) Anna Maria Spano iz La Rochella, Josiane Tricotti iz Mentona i Caroline Cousin iz grada Pau su upoznale karlovačku stručnu javnost i građane o rezultatima i programima valorizacije i očuvanja kulturne baštine u svojim sredinama.

Tricotti je predstavila kako je Menton od poljoprivrednog grada u 19. stoljeću rastao u mondeno ljetovalište Azurne obale, ali i koje su zamke i onog ekskluzivnog i onog masovnog turizma s betonizacijom, te kako su postigli i postižu uravnoteženje urbanog razvoja i obnove kulturne baštine.

Naglasila je važnu ulogu gradske službe za baštinu, koja kontinuirano radi na održavanju lojalnosti građana turizmu i na poduci građana o važnosti svakog segmenta kulturne baštine. Primjerice, resursi nekadašnje poljoprivredne proizvodnje postali su vrtovi, ukupno ih je sedam, suptropski, s agrumima i drugi, sve po nekadašnjoj zamisli engleskih urbanista.

 

  • Posjeti se u vrtove ograničavaju i naplaćuju, a imamo i pet muzeja. Jedan je novi, a i sama njegova zgrada je umjetničko djelo. U nju je utrošeno 12 milijuna eura, kazala je. Podsjetila je da je od 60-tih godina Menton grad arhitekture i umjetnika, dodavši kako treba ulagati da bi se postiglo vraćanje turista. Ukazala je i na važnost održivog iskorištavanja kulturne baštine kao resursa, a ne se vraćati na neprimjeren masovni turizam.

 

Anna Maria Spano rekla je da grad La Rochelle ima programe za revitalizaciju stare gradske jezgre i nastanjivanja napuštenih zgrada. To su programi uređenja fasada, poticanja zamjene stolarija (ne plastične), te program “javni interes” u suradnji s državom. Jedna od uspostavljenih zaštitnih mjera je da se poznatim tvrtkama, koje imaju u prizemlju prodajne prostore za svoje poznate robne marke, uvjetuje da u najam uzimaju i održavaju podrume i cijele zgrade, a ne samo prodajni lokal.

Carolin Causin, ravnateljica Odsjeka za valorizaciju baštine grada Pau, približila je karlovačkim urbanistima, gradskoj upravi i građanima što sve sačinjava njihov Plan upravljanja baštinom i kako njegova primjena u praksi pridonosi razvoju grada.

Komentiraj