Održan je prvi turnir hodometa u Hrvatskoj: Pravila se znatno razlikuju od nogometnih, a tri su najbitnija

Autor:

Zagreb, 8.10.2022.- U subotu je u Zagrebu održan je prvi turnir hodometa u Hrvatskoj u organizaciji udruge Sijede vrijede. Hodomet je sporija varijanta nogometa, ali namijenjena iskljuèivo starijoj populaciji. 
foto HINA/ Udruge Sijede vrijede/ ua

HINA/ Udruge Sijede vrijede/ ua

U subotu je u Zagrebu održan prvi turnir hodometa u Hrvatskoj u organizaciji udruge Sijede vrijede. Hodomet je sporija varijanta nogometa, ali namijenjena isključivo starijoj populaciji.

Pravila se znatno razlikuju od nogometnih, a tri su najbitnija. Ne smije se trčati nego samo hodati, pa jedna noga mora uvijek biti na zemlji, ne smije biti nikakvog kontakta igrača, te nema igranja glavom, a lopta nikada ne smije ići iznad visine glave.

Igra se na malim terenima na manje golove, obično s vratarom i pet igrača u polju.

Potporu ovom projektu pružili su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez, čiji su predstavnici na čelu sa doajenom nogometnog saveza Zorislavom Srebrićem nazočili turniru. Pred prepunim gledalištem na ŠRC Šestine, kojeg su činili unučad, djeca, obitelji i prijatelji igrača i nogometa, postavljena je spomen ploča na povijesni događaj prvog službenog odigravanja nove vrste nogometne igre u Hrvatskoj.

Hrvatski suci s međunarodnim licencama na čelu s Darkom Cvitkovićem sudili su prema pravilima Svjetske organizacije hodometa FIWFA, koja je udruzi Sijede vrijede pružila potporu i primila je u svoje članstvo. Počasni udarac izveo je Goran Milić, čija je jedna emisija bila poticaj za preuzimanje ove igre iz Engleske, a sudionici su bile četiri momčadi. Poseban gost je bio dugogodišnji igrač hodometa Paul Marijetic koji je iz Londona došao isključivo radi sudjelovanja na ovom prvom i povijesnom turniru u Hrvatskoj.

Udruga Sijede vrijede će nakon uspješne promocije nove vrste nogometne igre za starije osobe nastaviti razvijati hodomet širom Hrvatske koji je u Engleskoj trenutno najbrže rastući sport s preko 60 tisuća igrača.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.