Kongres Hrvatskog traumatološkog društva

Službeno otvoren 5. Kongres Hrvatskog traumatološkog društva

Službeno je otvoren 5. Kongres Hrvatskog traumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem u Hotelu Antunović u Gradu Zagrebu.

U sklopu kongresa koji traje do do 25. ožujka istovremeno se održao i 2. Hrvatsko – slovenski traumatološki kongres, kao nastavak tradicionalne suradnje Hrvatskog traumatološkog društva i Društva Travmatologov Slovenije. Stručni program kongresa prepoznat je na europskoj razini te je održan pod pokroviteljstvom European Society for Trauma and Emergency Surgery (ESTES), a kongres su u svojstvu pokroviteljstva podržali i Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora i gradonačelnik Grada Zagreba.

Kongres je službeno otvorio prof. dr. Tedi Cicvarić, predsjednik Hrvatskog traumatološkog društva, koji je pozdravio sve okupljene te naglasio kako je cilj ovog međunarodnog skupa okupiti liječnike traumatologe iz susjednih zemalja i uspostaviti zajedničku suradnju traumatologa centralne i istočne Europe. Osvrnuo se na to kako na kongresu sudjeluju brojni kolege traumatolozi iz bliže regije: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije; ali i brojni drugi međunarodni kolege i stručnjaci iz Njemačke, Francuske, Italije, Mađarske itd.

Tedi Cicvarić

Teme kongresa bile su usmjerene na promicanje modernih saznanja iz područja traumatologije, koje su prezentirane kroz 20-tak predavanja održanih od 15 priznatih europskih i domaćih specijalista traumatologije. Uz pozvana predavanja prezentirano je više od 50 radova domaćih i stranih stručnjaka, uz posebnu sekciju namijenjenu radovima specijalizanata. Posebno je naglašena važnost istovremene edukacije medicinskih sestara i tehničara koji rade na traumatološkim odjelima i u operacijskim salama, jer o njihovom znanju i iskustvu izravno ovisi i uspješan ishod liječenja kod naših bolesnika stoga su i one izravno uključene u program kongresa s posebnim temama fokusiranim na njihov dio rada.

U ime Hrvatske liječničke komore, kongres je otvorio predsjednik, dr. sc. Trpimir Goluža, koji je u ime krovne organizacije liječnika istakao kako mu je drago sudjelovati na ovom važnom događaju u ime krovne organizacije liječnika koja okuplja 20 tisuća članova te posebno naglasio značaj da se za najodgovorniju dužnost rizničara u komori odabrao upravo traumatolog, čime se potvrđuje koliko je povjerenje iskazano ovoj struci.

“Želimo djelovati za dobrobit daljnjeg razvoja hrvatske liječničke struke, poticati usavršavanje liječnika te graditi profesionalno okružje koje će omogućiti njihov razvoj i napredak. Stoga s ponosom mogu istaknuti da se novosti koje dolaze iz komore odnose na povlačenje sredstava iz EU fondova u svrhu daljnje edukacije liječnika, koje će uključiti i traumatologe. Posebno mi je drago da je ovim kongresom napravljen značajan iskorak prema međunarodnoj zajednici i to je dobar primjer kako i s drugim strukama treba raditi takve iskorake”, naglasio je dr. sc. Trpimir Goluža.

U ime Hrvatskog liječničkog zbora okupljene je pozdravio predsjednik, prof. dr. sc. Željko Krznarić koji je naglasio kako liječnički zbor ima za ulogu promovirati struku i edukaciju liječnika koja djeluje u sklopu 145 stručnih društava, sekcija i klubova, a posebno mu je drago što će se ove godine proslaviti i 100. godišnjica medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Sretni smo da Hrvatski liječnički zbor ima dugogodišnju tradiciju koja uključuje osnivanje komore i sindikata te mi je drago mi je da sam danas na kongresu traumatologa, jer ovo je primjer dobre suradnje među strukama i međunarodnog povezivanja. U prenošenju znanja. Traumatološka struka je iznimno zahtjeva, fokus je na brzom donošenju kritičnih odluka te razmjena može znatno pomoći u edukciji i unapređenju struke i hrvatskog liječništva”, zaključio je prof. dr. sc. Željko Krznarić.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba kongres je pozdravila i prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, koja je naglasila kako hrvatska traumatologija zaslužuje podršku i pomoć, jer joj je glavna funkcija biti u službi građana Republike Hrvatske.

“Hrvatska traumatologija je svjetionik u praćenju novih tehnologija i znanstvenog napretka uz primjenu suvremenih pomagala, jer nove spoznaje i nova iskustva imaju za cilj pružiti što kvalitetniju pomoć građanima. Drago nam je da je za ovaj međunarodni kongres odabran Grad Zagreb te se nadam da će organizatori i iduće godine odabrati Zagreb kao lokaciju održavanja 6. Kongresa traumatologa”, izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum.

Okupljenima se obratio i prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva koji je istakao važnost suvremenog oblika učenja kroz radionice i praktičnu primjenu suvremenih modela u traumatologiji.

“Trauma ne bira vrijeme, a funkcija joj je spašavati živote s ciljem što manjih posljedica kod pacijenata. Iznimno cijenim rad traumatologa, jer znam koliko je težak i zahtjevan, a ovom prilikom se posebno zahvaljujem kolegama iz Slovenije kao dobar primjer da se trebamo naslanjati jedni na druge i učiti jedni od drugih, jer jedino zajedničkom suradnjom i učenjem možemo napraviti značajnije iskorake u medicini”, rekao je dr. sc. Milan Kujundžić.

Milan Kujundžić

U ime Predsjednice Republike Hrvatske kao pokroviteljice ovog događanja obratio se njen izaslanik dr. Tomislav Madžar koji je prenio njene tople pozdrave te naglasio važnost kontinuiranog razvoja i usavršavanja liječničke struke, a posebno traumatologa. Također se osvrnuo na važnost ulaganja u unaprjeđenje organizacije i digitalizaciju sustava, koji su ključni čimbenici za daljnji razvoj zdravstva.

“Dobrobit svakog pacijenata mora biti glavni fokus djelovanja medicinske struke, a ukupno zdravlje nacije mora biti prioritet svih institucija. Pred svima nama su godine napora i angažmana na svim razinama kako bismo svim građanima osigurali adekvatnu zdravstvenu skrb”, bio je jasan dr. Tomislav Madžar te zaključio kako potreba za prilagodbu pred nas stavlja visoke izazove, posebno pred traumatologe, jer moraju donositi ključne odluke vezano za spašavanje života naših građana te da je briga za zdravlje svih građana ključni prioritet.

Tomislav Madžar

Kongresu je prethodio tečaj o konzervativnom liječenju prijeloma koji se održao u četvrtak, 23. ožujka u KB Dubrava. Tečaj je bio namijenjen specijalizantima i tehničarima-gipserima, a uz 2 predavanja sastojao se od 7 praktičnih radionica na kojima su polaznici uz instruktore praktično vježbali najčešće korištene metode imobilizacije.

U petak, 24. ožujka nakon službenog otvaranja kongresa, nastavilo se sa stručnim programom. U prvom dijelu stručnog programa obrađene su teme o zbrinjavanju politraumatiziranih bolesnika te istaknuta važnosti timskog pristupa, edukacije i organizacije nacionalnog Trauma sustava, kako bi se smanjila smrtnost kod najtežih ozljeđenika. Pozvana predavanja održali su priznati europski stručnjaci iz Njemačke i Mađarske te na konkretnom primjeru prikazali utjecaj organiziranog Trauma sustava na rezultate liječenja politraumatiziranih bolesnika. Jedna od glavnih stručnih tema kongresa je i liječenje prijeloma kod bolesnika starije dobi koja je prikazala važnost utjecaja precizne kirurške tehnike i primjene modernih implantata u gerijatrijskoj traumatologiji.

U stručnom dijelu programa održale su se praktične radionice za operacijske sestre i tenhičare –instrumentare. U sklopu kongresa održat će s i simpozij o sekundarnoj prevenciji osteoporotskih prijeloma, a u subotu, 25. ožujka uz stručni program održat će se simpozij Hrvatskog traumatološkog društva o zbrinjavanju ozljeđenika kod velikih nesreća i katastrofa, na kojem se ukazuje na važnosti planiranja i organizacija rada svih čimbenika koji su u takvim situacijama povezani sa zdravstvenim sustavom.

Na kraju kongresa planiran je i inicijalni sastanak ‘Alpe Adria Danube Trauma Meeting 2017’, koji okuplja predstavnike traumatologa iz zemalja regije sa željom da se organiziraju redovite međunarodne edukacijske i stručne aktivnosti. Cilj ovog sastanka je promicanje regionalne suradnje koja bi kroz edukaciju i provedbu međunarodnih projekata, kao i korištenje fondova EU unaprijedila zbrinjavanje ozlijeđenih u Republici Hrvatskoj. Ovu međunarodnu incijativu hrvatskih traumatologa posebno podržava ESTES, kao krovna europska organizacija za traumatologiju i hitnu kirurgiju.

Kongresu je prisustvuje više od 130 liječnika te oko 100 medicinskih sestara i tehničara.

Detaljne informacije o programu dostupne su na trauma2017.com/hr.

Komentiraj