ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR: Prevozili migrante za 4.000 eura, prijeti im kazna zatvora od osam godina

Ivica Galovic/ PIXSELL

Bugare, koji su prevozili 67 migranata u kombiju koje je hrvatska policija spasila u zadnji tren, sudac istrage Županijskog suda u Sisku pritvorio je na mjesec dana zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, pišu 24 sata.

Dvojicu bugarskih državljana starih 42 i 49 godina sumnjiči se za protuzakonito ulaženje, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Postoji sumnja da su prema zajedničkom dogovoru u nakani da se materijalno okoriste, u akciju krenuli u subotu.

Kako prenose 24 sata, prethodno se mlađi uhićenik početkom prosinca s državljaninom Afganistana u Srbiji dogovorio da će zajedno s kolegom za ukupno 4.000 eura prevesti 67 državljana Afganistana kroz Hrvatsku do granice sa Slovenijom. Za to je dobio i teretni automobil marke Iveco Daily britanskih registarskih oznaka. Drugoosumnjičenik je u subotu oko 17.30 sati, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom “odmorište 500 m” preuzeo migrante. Nakon toga ih je ugurao u zatvoreni, skučeni skladišni prostor kombija bez otvora za strujanje svježeg zraka.

Sumnja se i kako je prvoosumnjičenik svojim osobnim automobilom bugarskih registarskih oznaka krenuo ispred teretnog vozila radi uočavanja policije na vrijeme.

Kako doznaje Jutarnji, osumnjičenici su iznijeli obranu, a u kaznenom postupku koji slijedi prijeti im kazna zatvora od osam godina.

U trenutku zaustavljanja najmanje 35 ljudi bilo je u nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, a pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom spašeni su im životi.

Nakon izlaska iz bolnice, migranti su smješteni su u prihvatni centar u Sisku.

Komentiraj