Tomislav Miletic/PIXSELL

Odobrena sredstva HAVC-a: Od novog Koka do ratne drame o Vukovaru

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je u ponedjeljak sredstva za pet dugometražnih igranih filmova, posljednji nastavak serijala o Koku, jednu horor komediju te nove filmove Gorana Dukića, Danila Šerbedžije i Eduarda Galića, što je izbor koji, objasnili su umjetnički savjetnici, svjedoči o “tematskoj, autorskoj i generacijskoj šarolikosti, zapravo bogatstvu hrvatskog igranog filma”.

Na poziv za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – dugometražni igrani film, prijavilo se 30 projekata, a sredstva su odobrena za njih pet, u ukupnom iznosu od 17.8 milijuna kuna, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

To su dugometražni igrani prvijenci “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine i “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić, te novi uratci već afirmiranih redatelja, “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Tereza 33” Danila Šerbedžije i “Vukovarska jesen” Eduarda Galića.

Dean Šoša i Dalibor Matanić, umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film izrazili su nadu da će ta selekcija osnažiti šanse hrvatskog filma u domaćim kinima s obzirom da, obrazložili su, tri od pet odabranih naslova su žanrovski filmovi jasne priče neupitnog kino-potencijala (“Uzbuna na Zelenom Vrhu”, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” i “Vukovarska jesen”), a “Tereza 33” i “Nosila je rubac črleni” imaju zavidan festivalski potencijal, no smatraju da ih ne treba niti unaprijed otpisati u kinima.

Po njihovim riječima, odabirom dvaju filmova debitanata nastavlja se “najbolji trend u novom hrvatskom filmu, trend nezapamćenog porasta novih autora u najkompleksnijoj filmskoj formi cjelovečernjeg igranog filma”.

  • Za prvijence je odobreno po 3.2 milijuna kuna, a oba će se snimati u produkciji Kinorame. Prema najavama autora, “Uzbuna na Zelenom Vrhu”, koji će po scenariju Hane Jušić režirati Čejen Černić, posljednji je dio uspješnog serijala o Koku, svojevrsni ‘prequel’ prethodnim trima filmovima, za koji će se ponovno birati dječji glumci.

Horor, zombie komedija “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine najavljena je kao “posve drugačiji film od svih ostalih, jedinstven u čitavoj povijesti naše kinematografije”. Ocijenjen je kao “izuzetno smiješna i slojevita politička satira; nepretenciozno ali krajnje ozbiljno djelo koje mnoge propitkuje ali se nikom ne ruga”.

“Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, autora koji je u SAD-u uspio financirati svoj cjelovečernji igrani film “Pizzeria Kamikaze”, snimat će se u produkciji Švenka, a HAVC mu je odobrio četiri milijuna kuna. Očekuje se da će taj film biti “osebujna nadrealistička komedija, iznimno moderna no istodobno u dijalogu s našom filmskom tradicijom”.

Scenarij Lane Barić za film “Tereza 33” Danila Šerbedžije HAVC je podržao na razvojima za scenarij, projekt ulazi u završnu fazu i rijedak je primjer u našoj kinematografiji u kojem je cijeli narativni i svaki drugi naglasak na jednom liku. Scenaristica Lana Barić ujedno i glavna glumica u tom filmu, producent je Focus Media, a sufinancirat će se s 3.6 milijuna kuna.

Film “Vukovarska jesen” Eduarda Galića, u produkciji Umjetničke organizacije Missart, donosi priču iz suvremene hrvatske povijesti, čvrsto strukturirane priče i jasno profiliranim likovima bez crno-bijele dramaturgije. Značajan dio filma, za kojega je predviđeno 3.8 milijuna kuna, zasniva se na transkriptima sa suđenja srpskim ratnim zločincima u Beogradu.

Osim za dugometražni igrani film donesene su odluke o utvrđivanju liste prioriteta i raspodjele sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela  za četiri koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, za koje je predviđeno nešto više od 2.1 milijun kuna.

Od 27 projekata prošlo ih je četiri, dva dugometražna igrana filma, bugarski “Vojvoda” Zorntise Sophie (700 tisuća kuna) i slovenski “Ivan” Janeza Burgera (oko 755 tisuća kuna) , slovenski dugometražni igrani prvijenac “Izbrisana” Mihe Mazzinija i Dušana Joksimovića (550 tisuća kuna) te srpski dugometražni dokumentarac “”Zašto je Dragan napravio orkestar” Nikole Spasića (150 tisuća kuna).

Prema prijedlozima Umjetničkog vijeća, o projektima je odlučivalo Hrvatsko audiovizualno vijeće u kojemu su bili Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Zrinko Ogresta, Ivan Maloča, Branko Schmidt, Dino Paškov, Željko Sarić, Nikola Francetić, Tonko Weissmann, Hrvoje Krstulović i Mladen Burić. U radu Umjetničkog vijeća sudjelovali su Ivana Fumić, Sanja Grbin, Saša Vojković, Slaven Zečević, Dean Šoša, Juraj Lerotić i Igor Prassel.

Komentiraj