Odobrena pljenidba 49 milijuna eura vodeće talijanske stranke Lige

EPA/MASSIMO PERCOSSI

Talijanski sud odlučio je u četvrtak da tužiteljstvo može zaplijeniti imovinu vodeće talijanske stranke Lige, rekao je sudski izvor o mjeri koja bi mogla naškoditi budućnosti stranke što njezin čelnik odbacuje jer tvrdi da su Talijani uz njih.

Tužitelji u Genovi mogu odmah započeti plijeniti do 48,9 milijuna eura s bankovnih računa stranke i poduzeća s kojima je povezana, rekao je jedan izvor. No stranka se može žaliti na svaku pojedinačnu pljenidbu.

Tužiteljstvo je započelo s istragom novca nakon što je osnivač i bivši čelnik stranke Umberto Bossi optužen da je nezakonito trošio stranački novac za obiteljske troškove od 2008. do 2010. godine.

Istražni suci pronašli su oko tri milijuna eura na računu stranke, a sudski izvor je rekao da je moguće da su neka sredstva prebačena na račune u inozemstvo kako bi se izbjegla zapljena.

Trenutni čelnik stranke, zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pokušao je ne pridati pozornost sudskoj odluci o pljenidbi.

“Nisam nimalo uznemiren jer su se stvari koje se optužuju dogodile prije osam, devet godina”, rekao je Salvini novinarima.

“I da nam oduzmu sve, ostat ćemo u politici jer je narod na našoj strani”, dodao je.

Liga je na parlamentarnim izborima u ožujku osvojila 17 posto glasova, a danas je njezina popularnost porasla na 30 posto podrške čime je pretekla Pokret 5 zvijezda (M5S) s kojim je u koaliciji.

Komentiraj