Zanimljivi prizori iz utočišta za divlje životinje Alligator River

Davor Puklavec/PIXSELL

Pogledajte nakratko prizore životinjskih stanovnika i netaknute prirode iz američkog Nacionalnog utočišta za divlje životinje Alligator River (Alligator River National Wildlife Refuge). Snimatelj Carl Mrozek je uspio objektivom “uhvatiti” dva primjerka američkog crnog medvjeda, koji su bili u potrazi za hranom kao što su bobice, korijenje, biljke, ostaci strvina.

Puno poznatiji i viđeniji stanovnik ovog zaštićenog močvarnog područja je čaplja, koja je na sigurnoj udaljenosti od medvjeda također “pretraživala teren” tražeći lagani objed kao što su insekti, žabe ili gliste.

Rijeka Alligator je mala rijeka u američkoj državi Sjeverna Karolina. Utočište za divlje životinje se nalazi na krajnjem istoku države, duž obalu Atlantika. Video je snimljen na širem području grada Mantea u okrugu Dare, koji se nalazi na otoku Roanoke.

Sistem američkih Nacionalnih utočišta za divlje životinje je osmišljen kako bi se zaštitila određena prirodna područja unutar granica SAD-a. Prvo utočište je 1903. godine osnovao predsjednik Theodore Roosevelt. Danas postoji više od 560 ovakvih područja, a oformljeni su i okruzi, koji su zaštitili brojne močvare. Ovim lokalitetima upravlja služba United States Fish and Wildlife Service.

Komentiraj