ODMORI SE, ZASLUŽIO SI! Čupić najavio odlazak u mirovinu, ali i otkrio da ostaje u rukometu

Autor:

01.02.2009., dvorana Arena, Zagreb, Hrvatska - Hrvatska i Francuska odigrale su na Svjetskom prvenstvu u rukometu finalnu utakmicu za zlatnu medalju.  S Francuskom Hrvatska je igrala jedno finale i to 1995 g. na Islandu koje je izgubila. Ivan Cupic (27) iz Hrvatske slavi postignut pogodak."nPhoto: Igor Kralj/24sata

Foto: Igor Kralj/24sata

Ivan Čupić je na današnjoj press konferenciji objavio da završava veliku igračku karijeru. Legendarni 39-godišnji bivši hrvatski reprezentativac u četvrtak sa Zagrebom igra prvu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske. Vodi 2:0 u seriji na tri pobjede jer se u obzir uzimaju i susreti iz regularnog dijela sezone i Čupić vjeruje da će Zagreb pobijediti i da će tako završiti njegova karijera.

Čupić je najavio da će ostati u stručnom stožeru Zagrebova trenera Andrije Nikolića te da u budućnosti namjerava postati trener. U dugom obraćanju novinarima, Čupić je iznio zanimljive poglede na rukomet i život i poručio da mu je najveća čast bila igrati za reprezentaciju.

“Siguran sam da će mi u četvrtak biti zadnja utakmica u karijeri. Imamo još dva dana posla, želim da sezonu završimo s dvostrukom krunom i već u petak se spremamo za sljedeću sezonu. Ja ostajem dio tima, Andrija Nikolić je inzistirao da ostanem ovdje i ja sam se vidio u toj ulozi da se razvijam kao trener. Želim probati i taj dio posla, da vidim je li to za mene ili nije i sretan sam što me Andrija vidi u svojem stožeru”, rekao je Čupić.

Kad ste kao mladi odlazili u Španjolsku, jeste li očekivali ovakvu karijeru?

Sanjao sam, nadao sam se i vjerovao sam. Zato sam i otišao u Španjolskoj što u Hrvatskoj tad, osim Zagreba, nije bilo kvalitetnoga kluba za moj razvoj. Bio sam mlad i talentiran, svi su govorili da ću biti dobar i tražio sam put za svoj razvoj. Možda 99 posto hrvatskih igrača tako mladi ne bi otišli u jedan anoniman klub, kao što je Vigo.

Našao sam svoj put, otišao sam s obitelji i želio sam vidjeti jesam li za to ili nisam. Nakon toga su se kockice slagale kako su se slagale. Birao sam uvijek sljedeći korak da bih se i dalje razvijao i kad pogledam unazad mislim da je bilo dobro.

Tri naslova prvaka Europe najljepši dani?

Ne, najljepše mi je bilo dok sam igrao za Hrvatsku. Prije nego što sam upisao školu trenersku dobio sam podatak da sam 164 puta igrao za Hrvatsku i mogu reći da sam 164 puta bio najsretniji čovjek na svijetu. To znači da si nešto veliko napravio. Titule dođu sa suigračima i trenerima, to nosi i financije, ali beskrajno sam sretan i zadovoljan što sam uspio biti među odabranima u reprezentaciji i da mogu predstavljati svoju državu i svoju obitelj. Naravno da ostaje žal za zlatom. Tu medalju sam želio donijeti kući, ove ostale sam podijelio rodbini i prijateljima. Možda to nije lijepo, ali nadao sam se da će doći to zlato.

Kako ste preživjeli tešku ozljedu i gubitak prsta?

Za to je zaslužna moja obitelj. Kad ti nitko ne vjeruje, kad te svi tapšu po ramenu kad je sve dobro i kad se dogodi takva situacija vidiš da samo tvoj karakter i obitelj su najvažniji. Bio sam milijun puta u nedoumici, govorili su svi da neće biti kao prije i onda ti počneš tako razmišljati.

No, uz obitelj sam shvatio da imam karakter i ono nešto u sebi, onaj metkovski inat, koji ne da je nikome gušta da bude po njihovom nego po mojem. Najbliži su bili uz mene i prava podrška, a moj karakter i inat su dva mjeseca nakon operacije pokazali da ću biti najbolji što mogu biti.

Kako bilo zabijati golove bez prsta?

Nisam nikad o tome razmišljao. Golovi su prolazni, ono što se pamti su medalje i trofeji i samo sam želio da u svakoj svlačionici ne budem prolaznik nego da budem bitan i suigračima i trenerima. Bilo je utakmica kad sam bio loš, kad sam zabijao manje, ali golovi mi nikad nisu bili presudni.

Što će vam najviše nedostajati?

Svlačionica. Kad si trener ideš u ured i ta zafrkancija i pritisak svlačionice, druženje, novi ljudi i novi jezici… Uvijek mi je najteže bilo otići iz svih tih svlačionica. Sad moram u kancelariju i to će mi najviše faliti osim, naravno, igre i publike, ali to možeš osjetiti i kao trener.

Kakva će biti emocija kad završi zadnja utakmica?

Ja sam ponosan i sretan zbog svoje obitelji, prije svega. Na sebe sam ponosan jer sam ispunio svoje snove jer sam radio ono što volim. Emocija će sigurno biti i vjerujem da ću biti sretan što ćemo pobijediti. A ovo sve ostalo će doći kasnije. Znate, ono, kad se vozite u taksiju pa vam vozač priča “Kad sam ja ovo ili ono”, tako ću valjda i ja.

Kakav trener ćete biti?

Isto kao i igrač, vrlo jednostavno. Kao igrač sam težio da budem najbolji i tako ću težiti i kao trener, da budem najbolji na svijetu. Koliko ću biti kvalitetan i koji će mi biti domet će pokazati vrijeme i rezultati.

Tako je trebalo vremena i da se pokažem kao igrač, prije svega sam sebi i tako će biti i sad. Ne bih ulazio u ovo da nemam želje, motiva i znanja, ali ima tu još puno komponenti. Volio bih voditi najveće klubove i reprezentacije, to će me svaki dan tjerati naprijed.

Najbolji igrač s kojim ste ikad igrali i tko je bio najbolji trener?

Imao sam stvarno sreću što sam igrao s hrpom vrhunskih igrača, možda i najboljih u povijesti. Teško mi je jednog izdvojiti. Kronološki je to bi Ivano Balić, koji je razmišljao drukčije od ostalih. On mi je u Metkoviću bio kao stariji brat i zanimalo me kako on razmišlja o rukometu.

Od svakog trenera sam naučio, uzimao sam i dobro i loše da bih sad s 39 godina mogao imati neki novi put. Bio sam dosta težak, to će vam svi hrvatski treneri reći. Jedan bivši trener mi je rekao da mi čestita na novom putu i u šali mi je rekao da se nada da će mi igrači biti teški kao što sam ja njima bio. Neka budu kakvi hoće, ako će biti dobri kao što sam ja bio. To je najvažnije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.