Odluku o kupnji borbenih aviona donijet će sljedeća Vlada

Jutarnji list doznaje da će o nabavi vojnih aviona odlučivati sljedeća Vlada, ističući kako financijski okvir još uvijek nije poznat te da povjerenstvo još uvijek nije razmatralo gdje obučavati pilote.

Godinu dana nakon objave da Izrael nije u mogućnosti prodati borbene avione Hrvatskoj, država nije ništa bliže nabavi nove generacije borbenih aviona.

“Nemam informaciju zbog čega odabranim državama još uvijek nisu upućeni zahtjevi za konačnim ponudama”, kazao je za Jutarnji Igor Dragovan, predsjednik saborskog Odbora za obranu i član Međuresornog Vladina povjerenstva za nabavu borbenog aviona.

Isto je izjavio i Anđelko Stričak, drugi član Povjerenstva, koji se nada da će “na sljedećoj sjednici Povjerenstva biti riječi o tome kada će zahtjev biti upućen”.

Unatoč tome što glasnogovornik Vlade tvrdi da će odluka o odabiru aviona biti poznata do sredine godine, Dragovan je izjavio da ova Vlada vjerojatno neće donijeti odluku o novim avionima jer za to nema vremena.

Ako bi Povjerenstvo danas uputilo zahtjev za konačnim ponudama, ponuditeljima treba od pet do šest mjeseci za sastavljanje ponude, nakon čega slijedi nekoliko mjeseci za analizu ponuda, što je vrijeme kad bi Hrvatska već trebala biti u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore.

Aktualna Vlada će u tom trenutku biti tehnička, a u toj fazi ne bi smjela donositi krucijalne odluke tog tipa, što znači da se cijeli proces odlučivanja i ugovaranja prebacuje na sljedeću Vladu.

 

Komentiraj