‘Odluka zagrebačke Skupštine o otpadu pokazuje nepoznavanje problema’

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

Edukacija je nužan potporni sustav gospodarenju otpadom, ali problem je što je trebaju i oni, koji bi je trebali organizirati, poručio je u četvrtak Most u povodu odluke Zagrebačke skupštine o novom načinu skupljanja komunalnog otpada, koja, ocijenili su, pokazuje nepoznavanje problema.

Intencija bi, poručili su s konferencije za novinare u Saboru, trebala biti povećanje stupnja odvajanja reciklabilnih i opasnih tvari, no ova Odluka, kao i rasprava odgovornih, pokazuje nepoznavanje  problema pa se stoga ni ne može biti zadovoljan njegovim rješavanjem.

Saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je kako se u Odluci govori isključivo o posudama ili vrećama i vozilima, a opet se izostavlja motor sustava odvojenog prikupljanja, a to su sortirnice uz koje idu preše, balirke i privremena skladišta sekundarnih sirovina.

„Dakle, posude, vozila i sortirnice čine infrastrukturnu cjelinu odvojenog prikupljanja koja omogućuje konverziju odvojeno prikupljenog reciklabilnog otpada u sirovine. Uz tu infrastrukturu potrebna je suvisla, logična i s korisnicima dobro komunicirana organizacija odvojenog prikupljanja, koja nužno uključuje individualizaciju odgovornosti i osjetljivost sustava naplate na ponašanje građana. Uredan i efikasan sustav stvara prilike za prihode na tržištu, a nesuvisli i kaotičan stvara štetu i troškove za komunalni sustav,“ objasnio je Dobrović.

Marko Sladoljev upozorava kako je ponovna uporaba najvredniji oblik recikliranja te dodaje da je očigledno kako gradonačelnik Bandić otpad promatra kao problem dok Most na njega gleda kao rješenje i priliku.

“Vrijeme je da odgovorni ljudi u Holdingu i Gradu nauče što i kako treba raditi. Ako ne znaju, trebaju pitati. Makar je vrijeme za pitanja odavno isteklo. Edukacija, kao nužan potporni sustav gospodarenju otpadom u cjelini, iznimno je važan jer se zadovoljavajuća funkcionalnost sustava gospodarenja otpadom ne može postići bez sudjelovanja korisnika. No, ovdje je problem da oni koji bi trebali organizirati edukaciju i sami trebaju edukaciju da bi uopće došli do spoznaje da je ona potrebna“, istaknuo je Sladoljev.

Vijećnik Mosta u Gradskoj četvrti Novi Zagreb-istok i predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac Ratko Bedeković upozorava kako sve ovo vrijeme komunalni otpad, odnosno pomiješani ostaci tvari, i dalje u velikim količinama pristižu na odlagalište Jakuševec.

„Koliko li se papira, plastike, stakla, metala moglo spasiti da se sustav odvojenog prikupljanja organizirao na vrijeme. Stotine tisuća tona na godinu, i tako godinama. A kvalitetnih prijedloga je bilo. Na žalost, ovako postavljen sustav odvojenog prikupljanja, gdje se praktički sve svodi na kante a odmah potom se umjesto sortirnica spominje centar za gospodarenje otpadom, što je u stvari pogon za mehaničko-biološku obradu smeća – jer pomiješani ostaci tvari upravo su to,” istaknuo je.

Pita se i nismo li već jednom naučili da takav centar stvara gorivo iz otpada koje je sve samo ne poželjni produkt gospodarenja otpadom. Vjerujem da je jasno da gorivo koje sadrži i preko jednog miligrama žive ili recimo sto miligrama olova po kilogramu, nije sjajni proizvod.

“Kvalitetan i dobro postavljen sustav odvojenog prikupljanja, u kojem građani rado sudjeluju, bilo zbog edukacijom postignute svjesnosti problema bilo zbog stimulativnog cjenika, izbjegava opasnosti i štete, čuva vrijednosti sirovina i zapošljava ljude. Jer na zagrebačkim sortirnicama ima posla za više stotina novo zaposlenih”, zaključio je Bedeković.

Mostovci su zaključili da gradonačelnik Bandić “podjelu kanti svake vrste i centar za gospodarenje otpadom” smatra kompletnim sustavom gospodarenja otpadom, a trebao bi znati, poručili su, da kante bez sortirnice neće polučiti nikakav napredak, pogotovo kad komunalac nije spreman smanjiti volumene posuda i pozabaviti se evidencijom pražnjenja.

Komentiraj