Odluka Vrhovnog suda o prekidu rada britanskog parlamenta očekuje se početkom tjedna

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva nada se da će odluku o zakonitosti sporne odluke premijera Borisa Johnsona o prekidu rad parlamenta donijeti “početkom sljedećeg tjedna”, rekla je u četvrtak njegova predsjednica Brenda Hale nakon trodnevnog saslušanja.

Napomenuvši da pitanje na koje jedanaestero sudaca mora odgovoriti “nije jednostavno”, Hale je rekla da sud zna da se “to pitanje mora čim prije riješiti te se nadamo da ćemo našu odluku moći donijeti početkom sljedećeg tjedna”.

Britanskog premijera njegovi kritičari optužuju da je prekinuo rad parlamenta do 14. listopada kako bi ušutkao oporbu i prisilio zemlju da 31. listopada izađe iz Europske unije bez dogovora.

Johnson je pak neprestano isticao da je ta mjera opravdana i omogućuje mu da pripremi i iznese svoje nacionalne političke prioritete.

Vrhovnom sudu je podnesena žalba nakon dviju različitih odluka: jedne koju je donio Visoki sud u Londonu po kojoj on nije nadležan za odlučivanje o političkim pitanjima i druge, škotskog suda koji je premijerovu odluku ocijenio “nezakonitom”.

Predsjednica Vrhovnog suda podsjeća da taj sud raspravlja samo o zakonitosti odgode rada parlamenta. “Nas ne zanima kada, kako i u kojim uvjetima će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU-a”, istaknula je Hale.

Premijerova odluka je “u biti političke naravi” jer se tiče vladina upravljanja vremenskim planom zasjedanja parlamenta, rekao je u srijedu njegov odvjetnik James Eadie.

Čini se da rasprave Vrhovnog suda zabavljaju Britance: 4,41 milijun pregleda zabilježeno je na mrežnoj stranici koja je izravno prenosila prvi dan rasprave, u utorak. U četvrtak su neki čak čekali pet sati kako bi nazočili raspravi jer je javnosti namijenjeno tek 30 mjesta.

Komentiraj