ODLUKA VIJEĆA: Arapska liga proglasila Hezbollah terorističkom skupinom

Autor:

epa05165069 Supporters of Hezbollah listen to the speech of Secretary-General of "Hezbollah", Sayyed Hassan Nasrallah, during a rally in the southern suburbs of Beirut Lebanon 16 February 2016. Nasrallah  spoke about the situations in Syria ,Iraq, Yemen ,and Lebanon, and he warning Israel to don’t think to attack Lebanon.  EPA/NABIL MOUNZER

Arapska liga je u petak proglasila libanonski šijitski pokret Hezbollah “terorističkom” skupinom, u času kada je njegov saveznik Iran sučeljen s teškom diplomatskom krizom sa sunitskim monarhijama u Perzijskom zaljevu, ponajprije sa Saudijskom Arabijom.

Ova je odluka povezana s porastom napetosti između šijitskog Irana i Saudijske Arabije, predvodnice sunitskih monarhija u Perzijskom zaljevu koje posredno sudjeluju u borbama za utjecaj, napose u okviru regionalnih sukoba poput sirijskog i jemenskog.

“Odluka vijeća (ministara vanjskih poslova) Arapske lige obuhvaća proglašenje Hezbollaha terorističkom skupinom”, rekao je visoki dužnosnik Bahreina, Washid Mubarak Sayar na tiskovnoj konferenciji u Kairu, sjedištu te panarapske organizacije.

Libanon i Irak, gdje šijitska zajednica ima presudan politički utjecaj, izrazili su “sumnju” a Alžir je iznio “primjedbe”, dodao je bahreinski diplomat, ne navodeći druge potankosti.

Sayar je rekao da se u odluci osuđuje “miješanje Irana” u “unutarnje stvari” arapskih zemalja, osobito u Bahreinu “putem njegove potpore terorizmu”.

Bahrein je početkom siječnja objavio da je “razbio terorističku” ćeliju povezanu s Hezbollahom i s Iranom koja je planirala “napade eksplozivom”. Ta monarhija u Perzijskom zaljevu odavno optužuje Iran da podupire šijitske disidente protiv njezine sunitske dinastije, što Teheran niječe.

Odluka Arapske lige dolazi u vrijeme kada su veze Saudijske Arabije i Irana na najnižoj razini i kada se te dvije zemlje sukobljuju na više područja.

Sektaški ratovi bjesne u Siriji, Jemenu i Iraku, a Liga je postala forum za sunitske arapske zemlje, koje predvodi Saudijska Arabija, da izraze svoje nezadovoljstvo sa šijitskom silom Iranom, glavnim podupirateljem Hezbollaha i drugih šijitskih skupina u regiji.

Rijad u Siriji podupire pobunjenike u borbi s režimom Bashara al-Assada, velikog saveznika Teherana a u Jemenu se saudijska monarhija bori sa šijitskim pobunjenicima Houthima koje podupire Iran.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)