Odluka Upravnog suda: Istospolni parovi mogu postati posvojitelji: “To je fantastična vijest, ali ovo nije kraj”

Udruga Dugina obitelj u srijedu je potvrdila da i životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Kako navode u priopćenju, nakon pet godina pravnih bitaka Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

“Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, kažu iz Udruge.

Dugina obitelj podsjeća da su se Kožić i Šegota u svibnju 216. godine prijavili u lokalni centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon nekoliko mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Kako bi situacija bila još apsurdnija, pišu dalje iz Duginih obitelji, u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice udruge Dugine obitelji učinile u proteklih desetak godina. Nakon odbijanja odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi da ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

“Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji – no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje”, ističu iz udruge.

“To znači da svi gay i lezbijski parovi u Hrvatskoj, ako žele, ako su vjenčani, žive u partnerstvu, mogu pristupiti za posvojitelje. To je fantastična vijest, nama je jako drago. Cijelo vrijeme dok je postupak trajao, mi u udruzi imamo osobe koje su pojedinačno postale posvojiteljice i nisu imale nikakvih problema na procjeni jer ih nitko nije pitao za njihovu seksualnu orijentaciju”, rekao je predsjednik Udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

No, dodao je da ovo nije kraj. “Ima diskriminacije u slučajevima medicinski potpomognute oplodnje, imamo i probleme s djecom koja su rođena u inozemstvu, a gay ili lezbijskih parovima koji su dobili strani rodni list pa nisu priznati ako su navedene dvije majke ili dva oca. To su neke buduće tužbe koje će tek uslijediti kako bi na kraju svi bili ravnopravni”, objasnio je Martinović

Komentiraj