Zastupnici nacionalnih manjina u petak su na sjednici Kluba raspravljali o tome kako se postaviti u krizi Vlade, no zajednički stav nisu uspjeli usuglasiti pa će se ponovo okupiti u srijedu, doznaje se među manjinskim zastupnicima.

Dio zastupnika nacionalnih manjina i do sada je javno govorio o krizi, no jasan odgovor kako će se postaviti prema prijedlozima opoziva premijera Tihomira Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka nisu dali.

U neslužbenim razgovorima dio ih govori kako su skloni rješavanju krize kroz prijevremene parlamentarne izbore, ali ne žele potpisati SDP-ovu inicijativu o samoraspuštanju Sabora.

Pojašnjavaju kako je takvo ubrzavanje procedure nepotrebno te kako bi bilo logičnije izglasati nepovjerenje Vladi, a zatim Saboru ostaviti vrijeme da pokuša iznjedriti novu većinu, kako je predviđeno Ustavom. Ne nađe li se takva većina, izbori će ionako biti neizbježni, a manje je važno hoće li biti u srpnju ili najesen, uvjereni su neki manjinski zastupnici.

Naglašavaju i da će Klub nacionalnih manjina stav donijeti jednoglasno, a ako se ne uspiju suglasiti, svaki će zastupnik o svakom pitanju odlučiti po vlastitoj savjesti. Izuzetak je SDSS, koji odluke donosi na stranačkim tijelima.

Komentiraj