FaH

ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA HSS-a Petir: Ubili su HSS zbog svojih fotelja

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izjavila je u subotu, reagirajući na odluku Predsjedništva HSS-a, koje je odbilo njenu žalbu na suspenziju i protiv nje i devetero suspendiranih HSS-ovaca pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti – da je vodstvo stranke napustilo temeljne vrijednosti stranke i da su “ubili HSS zbog svojih fotelja”.

“Današnja odluka Predsjedništva Hrvatske seljačke stranke pokazatelj je da je vodstvo HSS-a napustilo temeljne vrijednosti stranke. To što rade meni – ja im mogu oprostiti, a to što su ubili HSS zbog svojih fotelja neće im oprostiti niti članstvo HSS-a niti hrvatski narod”, izjavila je Hini zastupnica u EU parlamentu te članica Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a Marijana Petir.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak 14. rujna suspendirao je Petir iz stranke zbog kako je rekao, opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora, zajedno s još 100-tinjak drugih članova stranke, među kojima je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Petir je u subotu, komentirajući za Hinu odluku Predsjedništva HSS-a, rekla kako je jasno da ju se  eliminira jer je najavila kandidaturu za predsjednicu stranke. Unutarstranački izbori u HSS-u trebali bi se održati 22. listopada.

“Svakom u Hrvatskoj je jasno da me se eliminira jer sam najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Ovom odlukom gospodin Beljak i njegovi potpredsjednici pokazali su kukavičluk, a poznato je da naše vođe HSS-a nikada nisu bili kukavice. Pokazali su i strah jer znaju da nikada ne bi dobili unutarstranačke izbore da sam ja kandidatkinja, zato što članstvo zna da sam ja HSS, a ne oni”, kazala je Petir.

Dodaje kako je informacije o današnjoj odluci Predsjedništva HSS-a dobila od novinara i da još uvijek ni o čemu nije službeno obaviještena iz stranke.

“Jasno je da ovom odlukom gospodin Beljak želi isključiti mene i neke kolege iz stranke, kako bi mi onemogućio kandidaturu na unutarstranačkim izborima. Svih 107 suspendiranih delegata HSS-a neće moći sudjelovati na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a na unutarstranačkim izborima dok se proces vezan za njihovu suspenziju ne riješi”, objasnila je Petir.

Time je Beljak, tvrdi Petir, “udaljio svoje neistomišljenike i ujedno poslao poruku svima ostalima da će ih stići prijeki sud ukoliko se usude izraziti svoje neslaganje sa načinom na koji on vodi HSS u propast”.(Hina)

“Ovdje je riječ o političkoj eliminaciji, ima i obilježja kaznenog djela, uskoro ćemo obavijestiti javnost o sljedećim potezima. Beljak je odlučio da žalbe idu na prijeki sud, a sudili su tako u vrijeme komunizma, slali su ljude na Goli otok, i meni je tako presuđeno – bez saslušanja. Na isti način je suđeno Stepincu, nadali smo se da je to iza nas, ali vidimo da je u Beljaku reinkarnacija Tita, Staljina i ostalih za koje smo mislili da su ostali u dalekoj prošlosti”, izjavila je Marijana Petir, prenosiN1.

Predsjedništvo HSS-a pokrenulo postupak političke odgovornosti protiv desetero HSS-ovaca

Predsjedništvo HSS-a u subotu je većinom glasova odbilo žalbu Marijane Petir i Darka Korena na odluku o njihovoj suspenziji te je protiv njih pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti pred nadležnim tijelima zbog opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Petir i Koren su dvoje od sedmero članova HSS-a koji su uložili žalbe na suspenziju i čije je žalbe Predsjedništvo stranke također odbilo. Troje suspendiranih članova HSS-a nisu uložili žalbe, ali je Predsjedništvo stranke većinom glasova donijelo odluku da se i protiv njih pokreće postupak zbog političke odgovornosti.

Članovi HSS-a protiv kojih je pokrenut postupak zbog političke odgovornosti, osim Petir i Korena, su Dinko Pirak, Dražen Tonkovac, Klementina Karanović, Zvonimir Bratić, Damir Lukač, Zoran Smolić, Momir Karin i Tomislav Katanović.

Predsjednik HSS-a Beljak rekao je kako to znači da je Predsjedništvo stranke usvojilo njegov prijedlog i to velikom većinom glasova te da nitko nije bio protiv. Jedan član Predsjedništva je bio suzdržan.

Dodao je kako je Predsjedništvo HSS-a većinom glasova (dva suzdržana glasa) na sjednici donijelo odluku da je on njihov kandidat za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima koji će se održati 22. listopada. Također, Predsjedništvo je odlučilo da su kandidati za potpredsjednike HSS-a: Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović i Hrvoje Petrić. Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je dosadašnji glavni tajnik Ilija Ćorić.

Beljak je rekao i kako imaju još dosta suspendiranih članova, ali da je njihova situacija nešto bolja budući da nisu istupali u javnosti.(Hina)

Komentiraj