Odluka o US Openu tek u lipnju, ali nije izgledno odigravanje bez gledatelja

Sudbina ovogodišnjeg US Opena neće biti poznata sve do lipnja, ali malo je vjerojatno da će se ovaj Grand Slam turnir odigrati bez gledatelja, pišu američki mediji.

Američka teniska asocijacija (USTA) sastavila je liječničko savjetodavno tijelo kako bi im pomogli ustanoviti sigurnost igranja turnira. US Open trebao bi početi 31. kolovoza na Flushing Meadowsu u New Yorku.

Više od deset tisuća ljudi umrlo je od koronavirusa u New Yorku, a karantena je produljena do 15. svibnja.

Na prošlogodišnjem turniru bilo je gotovo 750 tisuća gledatelja. Na pitanje hoće li se turnir odigrati bez gledatelja, predsjednik USTA-e Mike Dowse rekao je: “Još je sve na stolu, ali ako ću biti otvoren i iskren, mislim da je to malo vjerojatno”.

Naglasio je da igranje bez gledatelja nije u duhu tenisa, a misle i na zdravlje igrača i popratnog osoblja koji pomažu u organizaciji turnira. Čak i odigravanje iza zatvorenih vrata podrazumijeva nekoliko tisuća ljudi. USTA bi mogla namiriti televizijska prave, ali morali bi platiti i igračima. S druge strane, zabilježili bi veliki pad prihoda od karata, hrane i pića i suvenira.

USTA je naglasila da, zasad, sve ide po planu, ali turnir bi mogli pomaknuti za jesen. Teniski centar Billie Jean King, na kojem se inače održava US Open, sada je bolnica sa 450 kreveta za ljude New Yorka. Dnevno se tamo podijeli 25 tisuća porcija hrane, za zdravstvene djelatnike i školarce.

Roland Garros je već pomaknut nekoliko mjeseci, pa će se umjesto od kraja svibnja igrati od kraja rujna. S druge strane, organizatori Wimbledona ovaj su Grand Slam otkazali za ovu godinu.

Komentiraj