HINA/ Dario GRZEL

‘Odluka o izručenju danas se ne može očekivati’

Odvjetnik Veljko Miljević u utorak je za ‘Studio 4’ HRT-a komentirao sudsko ročište u Londonu o izručivanju Ivice Todorića Hrvatskoj.

“Odluka o izručenju danas se ne može očekivati. Postupak izručenja je strogo formalne prirode, posebno u Engleskoj. Vjerujem da će danas cijelo ročište proteći u ispitivanju formalnih pretpostavki za odlučivanje o izručenju. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima regulira sve pretpostavke za izručenje, situacije kada se mora, a kada se može odbiti izručenjem”, objasnio je Miljević.

Dodao je da će se postuati u skladu s duhom aktova za članice Eurioske unije i sve države Ujedinjenih naroda, ali po britanskom zakonu o izručenju iz 2003. godine, čija je osnovna karakteristika, kaže, upravo to da su strogi formalni uvjeti za odlučivanje. “Jučer sam čuo podatak da se od 100 zahtjeva usvaja manje od 10%”, rekao je Miljević.

Objašnjava i kako će svaka strana imati mogućnost i pravo iznijeti svoje stavove. “Hrvatsko pravosuđe, koje će zastupati britansko državno odvjetništvo, iznijet će svoj stav o kakvom se postupku u Hrvatskoj radi, koja su to kaznena djela, radi li se o djelima koja prema britanskom zakonu spadaju na listu djela za koja se provodi izručenje ili ne”, zaključio je Miljević.

Komentiraj