Odluka Ministarstva: Profesori stariji od 70 godina više neće dobivati plaću iz proračuna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je javnim sveučilištima, veleučilištima, visokim školama i fakultetima dopis u kojemu ih obavještava da će obustaviti isplatu plaća iz državnoga proračuna profesorima koji ne udovoljavaju kriterije rada nakon navršene 70. godine, piše u srijedu Jutarnji list.

Svi profesori koji su navršili više od 70 godina života izbrisat će se iz Centralnog obračuna plaća (COP), najavili su iz Ministarstva dekanima fakulteta, odnosno, rektorima sveučilišta.

“Ministarstvo će obustaviti obračun te isplatu plaće zaposlenicima visokih učilišta kojima se putem ovog Ministarstva osigurava obračun i isplata plaće iz Državnog proračuna RH kroz sustav COP, ako su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole te su navršili više od 70 godina života, a nije im prestao radni odnos istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina života”, stoji u dopisu Ministarstva.

Utvrdili su, pojašnjavaju iz Ministarstva, da su u COP-u evidentirani zaposlenici visokih učilišta koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole, iako njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života. Oni, dakle, istim danom prestaju biti u radnom odnosu i na odgovarajućem znanstvenom-nastavnom i nastavnom radnom mjestu koje se financira sredstvima državnog proračuna.

Slučaj prorektora Čovića

Odluka je izazvana nedavnim događajem oko prorektora zagrebačkog Sveučilišta Ante Čovića.

Naime, nakon inspekcijskog nadzora pokrenutog zbog dobnog prekoračenja rada profesora Fakulteta hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića, Državni inspektorat je utvrdio kako Čović ne udovoljava uvjetima rada jer je u trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao više od 70 godina.

Ministarstvo se poziva na odluku Državnog inspektorata i podsjeća da je Inspektorat utvrdio kako je zasnivanje takvog radnog odnosa protivno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014., kao i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, piše u srijedu Jutarnji list.

Komentiraj