FaH

ODLUKA KONGRESA: Sjeverna Koreja najavila daljnje jačanje nuklearnih kapaciteta

Sjeverna Koreja objavila je da će dodatno ojačati nuklearnu obrambenu sposobnost “u smislu kvalitete i kvantitete”,  odluka je kongresa Radničke partije.

Kako je objavila novinska agencija KCNA odluka je usvojena u nedjelju nakon analize rada Centralnog komiteta stranke na trodnevnom kongresu.

Radi se o prvom kongresu održanom u posljednjih 36 godina a južnokorejska vlada i stručnjaci smatraju da ga je vođa Kim Jong Un iskoristio za jačanje svoje vlasti. Kim je posto sjevernokorejski vođa nakon smrti svog oca 2011.

Kongres je također usvojio odluku da se odriče korištenja nuklearnog oružja osim u slučaju da je ugrožen suverenitet zemlje od strane drugih koji posjeduju nuklearno oružje, rekao je Kim u svom govoru u subotu.

Sjeverna Koreja našla se pod sankcijama UN-a u ožujku, nakon četvrtog nuklearnog testiranja izvršenog u siječnju te lansiranja dalekometne rakete u mjesecu nakon toga, ali zemlja i dalje prkosi međunarodnom pritisku dodatnim aktivnostima u okviru nuklearnog i raketnog programa.

Komentiraj