ODLIČAN POTEZ Slovenci smatraju da je novi sudac “šah-mat” za Hrvatsku

Marko Jurinec/PIXSELL

Odluku slovenskog premijera Mire Cerara da za slovenskog predstavnika u arbitražnom sudu imenuje francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama slovenski mediji u utorak nazivaju odličnim potezom kojim će slovenska vlada preduhitriti nastojanja Hrvatske da izađe iz arbitražnog postupka.

Odluku je prva komentirala Vasilika Sancin, profesorica Pravnog fakulteta u Ljubljani koja od izbijanja arbitražne afere zbog skandala s bivšim slovenskim sucem Jernejom Sekolecom i predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik pravno analizira hrvatske poteze, rekavši da se radi o “vrhunskom” i vrlo pametnom potezu.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je za televizijski A-kanal da se radi o odličnom potezu Cerara i da će Hrvatska sada teško zahtijevati obustavu procesa jer ne može prigovoriti da je predsjednik ICJ-a nepristran i neovisan i da će tako arbitražni postupak moći biti zaključen.

 

  • “Arbitraža je jedini način da se završe sporovi na Balkanu”, kazao je Židan.

 

Vodeći slovenski mediji navode da je slovenska vlada imenovanjem francuskog suca željela izbiti Hrvatskoj adute iz rukava jer je Zagreb dosad uvijek smatrao Međunarodni sud pravde boljim forumom za rješenje hrvatsko-slovenskog spora, pa se neće moći suprotstaviti Abrahamovu imenovanju koji je uz to i predsjednik te institucije UN-a koja presuđuje po pravilima međunarodnog prava.

A-kanal navodi da je slovenska politika možda čak zadala “šah-mat” potez nastojanjima Hrvatske da potpuno ospori arbitražni način rješenja dugogodišnjeg spora.

Komentiraj