Odlazi Vanđelić. Evo što je rekao o ministru Horvatu

Šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić podnio je ostavku!

Iako se još ne znaju razlozi za njegovu odluku, velika je vjerojatnost da se radi o nemogućnosti uspostavljanja suradnje s ministrom Darkom Horvatom koji vodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i s kojim šef Fonda mora usko surađivati. Njihovi nerijetki verbalni sukobi obilježili su Vanđelićev mandat na čelu Fonda za obnovu.

Kritizirao sporost obnove

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Damir Vanđelić imenovan je privremenim ravnateljem Fonda za obnovu, a tek krajem veljače, četiri mjeseca nakon toga, potvrđen je za stalnog ravnatelja. Zašto je taj proces trajao dugo komentirao je riječima da je očito u to vrijeme bilo drugih prioriteta, dogodio se i novi potres u Sisačko-moslavačkoj županiji, a njegov mandat privremenog, odnosno stalnog ravnatelja nije utjecao na obnovu. Rekao je da mu nije smetalo “čekanje” jer je imao iste ovlasti i mogao je raditi svoj posao.

Od ravnatelja Fonda za obnovu puno se očekuje. Medijima je na samom početku svojeg mandata u prosincu prošle godine naglasio da će obnovu provoditi transparentno, bez prijevara, namještenih natječaja, korupcije i neprihvatljivog korištenja javnih sredstava,

Međutim, u svom je radu često kritizirao sporost u pripremi obnove, prekompliciranu papirologiju u kojoj se građani ne snalaze, sporosti u izradi elaborata za obnovu zgrada. Budući da je za tu je papirologiju i prikupljanje dokumentacije odgovorno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, Vanđelić je u intervjuu za Nacional otvoreno komentirao da Ministarstvo sporo rješava dokumentaciju.

U trenutku kada je prostiglo 11.400 zahtjeva građana, podsjetimo, Vanđelić je rekao da se zahtjevi obrađuju u Ministarstvu i ministarstvo donosi odluke, te da je Ministarstvo do tog trenutka donijelo samo 19 odluka, a prema prijašnjim rješenjima Fond je isplatio 604 novčane naknade. Tempo je zaista spor, kazao je tada Vanđelić.

“Smatram svojom obvezom ukazivati kada imamo problema u realizaciji. Nije poanta prebacivanje odgovornosti ili traženje krivaca, već detektiranje problema u obnovi i traženje rješenja za njih”, rekao je u velikom intervjuu za Nacional u srpnju ove godine.

“Ministarstvo se treba ekipirati”

Ministar Horvat je početkom svibnja demantirao tvrdnje da obnova kasni i izjavio da “obnova Zagreba počinje u lipnju“. Tom je prilikom najavio i “ozbiljno otvaranje gradilišta”. Vanđelić je tada rekao da su uklonjene dvije obiteljske kuće, treća je u tijeku, te da su dobili su još deset odluka o uklanjanju obiteljskih kuća, i to je to.

“Program mjera koji očekujemo i koji definira kriterije za izbor izvođača radova i stručnog nadzora je u izradi. Ministarstvo je osnovalo radnu skupinu koja radi na tome, mi smo ispred Fonda poslali naše prijedloge”, kazao je.

U svojim istupima nije se libio prozvati Ministarstvo, koliko god obojica pokušavali odnos prikazati uglađenim.

“Ministarstvo se sada jednostavno treba ekipirati i znam da ministar Horvat radi taj napor ali mu treba pomoć. U Sektoru za elementarne nepogode treba 20 do 30 dodatnih ljudi i to bi trebalo značajno ubrzati donošenje odluka”, poručio je tada Vanđelić.

“Ja bi rado da Fond ne radi u leru”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat odgovarao je na prozivke. Komentirao je obnovu Zagreba nakon potresa koja ne ide željenim tempom i nesuglasice s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

Nakon što je Vanđelić rekao da obnova kasni zbog sporosti države, konkretno Ministarstva graditeljstva, Horvat mu je odgovorio:

“Ja bih rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru, jer razloga za neku drugu brzinu već u ovom trenutku ima”, rekao je u ljeto ministar Horvat.

Odbio sugestiju Mirke Jozić

U razgovoru za Nacional Vanđelić je rekao da je primio poziv od Mirke Jozić, nekadašnje Bandićeve pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, koja mu je preporučila da se u zbrinjavanju građevinskog otpada osloni na privatne tvrtke, što je odbio

“Mirku Jozić sam kontaktirao jer Zakon o obnovi, članak 44, propisuje da Ministarstvo i Grad Zagreb, na prijedlog Ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša trebaju osigurati nekretninu za privremeno skladištenje građevinskog otpada. Nakon toga se više nismo čuli jer je došlo do smjene vlasti u Gradu”, pojasnio je tada Vanđelić situaciju.

“Fond ima vrlo usku ulogu obnove konstrukcije oštećenih zgrada prema odlukama Ministarstva. Anketiranje stanara je moglo prethoditi Zakonu o obnovi, koliko znam to nije napravljeno, ali bi se to moglo napraviti prije izmjena GUP-a”, opisao je složenost procesa.

Fondu fali zakonska osnova za financiranje obnove Zagreba

Vanđelić je govorio o tome je li zadovoljan pristupom Vlade prema obnovi područja oštećenih u potresu.

“Mislim da se možemo složiti da bismo svi bili sretniji kada bi obnova tekla puno brže. Ali neke je poteškoće u provedbi teško predvidjeti kada tek pišete zakon, zato vjerujem da je bitno da detektiramo sve probleme u procesu i pokušamo ih popraviti. Trenutno nema zakonske osnove prema kojoj bi Fond financirao program obnove grada Zagreba”, rekao je tada Vanđelić.

 

Vanđelić odlazi iz Fonda za obnovu radi nesuglasica s ministrom Horvatom

 

Komentiraj