Odlazak Zvjezdana Cvetkovića, prvomtimca legendarne Dinamove generacije iz 1982.

FaH

Sve navijače Dinama u ponedjeljak je potresla vijest o neočekivanoj smrti 56-godišnjeg Zvjezdana Cvetkovića, standardnog prvomtimca legendarne Dinamove generacije koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka Jugoslavije.

Pod trenerskim vodstvom Miroslava Ćire Blaževića na terenu su povijest tada stvarali kapetan Velimir Zajec, vratar Marijan Vlak, braniči Zvezdan Cvetković, Džemal Mustedanagić, Milivoj Bračun, Ismet Hadžić, u veznom redu Petar Bručić, Dragan Bošnjak i Marko Mlinarić, a Snješko Cerin, Stjepan Deverić i Zlatko Kranjčar u napadu.

Važan dio te generacije bio je i Zvjezdanov mlađi brat Borislav. Zajedno su u Dinamu igrali šest godina, a uz titulu prvaka 1982., osvojili su i Kup maršala Tita 1983. godine.

Cvetković je rođen 18. travnja 1960. u Karlovcu, a u Dinamo je došao 1977. godine, te je igrao na poziciji lijevoga braniča i stopera. Od 1980. do 1987. godine skupio je 492 nastupa za Dinamo, te je zabio 41 gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je devet utakmica.

Godine 1987. prešao je u njemački Waldhof iz Mannheima, ali 1990. je zbog teške ozljede glave morao prekinuti igračku karijeru.

Nakon toga u Zagrebu je završio Višu trenersku školu, a u Dinamu je bio pomoćnik glavnog trenera, sportski direktor, klupski skaut, a u završnih deset prvenstvenih kola u sezoni 2004/05. i glavni trener “modrih”. Jedno kratko razdoblje, od lipnja do studenoga 2011., bio je i trener banjolučkog Borca.

Komentiraj