Youtube

ODLAZAK U DŽIHAD: Sve više Njemica odlazi u IS

Njemačka obavještajna služba strahuje od rastućeg broja Njemica koje odlaze u Irak i Siriju pridružiti se u borbi pripadnicima terorističke organizacije Islamska država (IS), objavio je u srijedu šef te službe Hans-Georg Maassen.

Po riječima glavnog njemačkog obavještajca, čelnika agencije, jako je porastao broj žena mlađih od 25 godina koje odlaze iz Njemačke pridružiti se ovome pokretu.

Od 700 Nijemaca koji se bore u redovima IS-a 100 je žena, a polovica od njih mlađe je od 25 godina, navodi Maassen.

Isti takav trend bilježe i druge zapadne zemlje, koje također objavljuju da je porastao broj žena koje se iz tih zemalja odlaze pridružiti radikalima IS-a, što je posebice slučaj u zemljama s jakom muslimanskom manjinom poput Francuske i Velike Britanije.

“Suočeni smo s rastom broja žena koje nasjedaju na pozive aktivista koji novače i preko Interneta i izravnim osobnim kontaktima”, kaže Maassen, dodajući da je broj simpatizera u Njemačkoj porastao na oko 7.5000. “Prijetnja postaje sve kompleksnija”, ocjenjuje on.

[quote_box_center]Od 700 Nijemaca koji se bore u redovima IS-a 100 je žena, a polovica od njih mlađe je od 25 godina [/quote_box_center]

Čelnik njemačke obavještajne službe naveo je podatak da je 100 ljudi koji su se iz Njemačke pridružili Islamskoj državi poginulo do sada u borbama. Dodaje da postoje indikacije da je broj ubijenih u borbama značajno porastao od početka 2015. godine. Oko trećina onih koji su napustili Njemačku vratila se, a oko 50 posto njih ima borbena iskustva.

Prošle godine u listopadu njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je kako je 400 Nijemaca i stotine drugih Europljana otputovalo u regiju kako bi se pridružili borbama na strani Islamske države.

Komentiraj

Source:D.J