ODLAZAK ŠOJGUA Cvrtila: Tek treba vidjeti tko je u ovoj cijeloj priči zapravo smijenjen

Autor:

epa11335991 (FILE) - Russian Defence Minister Sergei Shoigu looks on after a wreath laying ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier in Alexander Garden on Victory Day, which marks the 79th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Moscow, Russia, 09 May 2024 (reissued 12 May 2024). Shoigu is to be appointed Secretary of the Security Council of the Russian Federation, according to a decree signed by Russian President Putin, the Kremlin press service announced on 12 May 2024. Putin presented the Federation Council for consultations with the candidacy of Andrei Removich Belousov for the post of Minister of Defense and Sergei Lavrov for the post of head of the Ministry of Foreign Affairs, Russia's upper house of parliament said on telegram. The Federation Council is expected to meet on 14 May 2024 to hold consultations on the president's nominations. The reshuffle came as Putin started his fifth presidential term.  EPA/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/MAKSIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN

U jeku pojačane ofenzive u Ukrajini, gdje ruske snage intenzivno napadaju i napreduju na području Harkiva i u Donjecku, snažno je odjeknula vijest o smjeni dugovječnog ministra obrane Sergeja Šojgua. Ruski predsjednik Vladimir Putin prilično neočekivano smijenio je Šojgua i na dužnost ministra obrane imenovao Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju.

Šojgu će preuzeti mjesto tajnika ruskog Vijeća sigurnosti na kojemu je dosad bio moćni Nikolaj Patrušev iz Putinovog kruga najbližih suradnika još iz vremena kada je započinjao uspon na vlast. Sjenu sumnje i nejasnoće na ovu kadrovsku rošadu baca i događaj od prije nekoliko tjedana kada je pod optužbom za primanje mita uhićen Timur Ivanov, Šojguov zamjenik u Ministarstvu obrane. Ivanov je bio jedan od najpouzdanijih Šojguovih suradnika pa se nagađalo da je njegovo uhićenje upozorenje Šojguu da mu se trese ministarska stolica.

VOJNO PRESLAGIVANJE Putin neočekivano smjenio Šojgua, ima novu funkciju

Geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila istaknuo je da Šojgu s mjesta ministra obrane ide na još važniji položaj i tu kadrovski promjenu ne smatra iznenađujućom. Ta funkcija, kaže, daje u ruke kontrolu nad cjelokupnim sigurnosnim sustavom, a time i ogroman utjecaj.

“Od početka ruske agresije na Ukrajinu postojalo je nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja cjelokupnom operacijom, ne samo u vojnom nego i u logističkom smislu. U međuvremenu je Ministarstvo posložilo ključne parametre upravljanja logističkim i drugim sektorima važnim za provođenje vojne operacije. Znamo da je unatrag dvije godine bilo smjena određenih generala, znamo i za pobunu Wagner grupe, a i uhićenje Šojguovog zamjenika najavilo je da bi se neke stvari u Ministarstvu obrane mogle drugačije posložiti. Na kraju se to i dogodilo. Stoga bih rekao da Šojgu nije smijenjen, nego da je otišao na funkciju s koje će imati veliki utjecaj na cjelokupni sigurnosni sustav”, rekao je Cvrtila za N1.

Smatra da time ova kadrovska rošada nije dovršena, ali da se Šojgu ne čini gubitnikom u njoj. Na novom položaju imat će čak i šire ovlasti nego što je imao do sada. “Sad treba vidjeti gdje će ići Patrušev s obzirom na to da je on bio siva eminencija cijelog sigurnosno-obavještajnog sustava. Treba vidjeti koja će biti njegova nova funkcija jer će nam to možda dati odgovor na pitanje tko je u ovoj cijeloj priči zapravo smijenjen”, dodao je Cvrtila.

Ministri obrane, navodi, ne moraju nužno imati posebna vojna ili obrambena znanja za vođenje tog sektora. “Ne čini mi se nelogičnim da ekonomist dođe na to mjesto jer Ministarstvo obrane upravlja cjelokupnom ratnom i vojnom proizvodnjom. U tom konktekstu, to aposlutno ima smisla. Naravno, pitanje je koliko će Belousov biti jak i neovisan ili je došao tamo da bi Putin izravno rukovodio određenim poslovima vezanima uz obrambeni sektor”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.