Screenshot/YouTube

ODLAZAK ŠAHOVSKOG VELEMAJSTORA Preminuo Viktor Korčnoj

Šahovski velemajstor Viktor Korčnoj, koji je prebjegao iz Rusije na Zapad 1976. godine, preminuo je u Švicarskoj u 85. godini života, javljaju svjetske agencije.

Korčnoj je rođen 1931. godine u današnjem St. Petersburgu, te je preživio opsadu Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu. Bio je jedan od najboljih svjetskih šahista koji se nikada nije okitio titulom svjetskog prvaka. Bio je četverostruki ruski prvak, a 1965. godine bio je najbolje rangirani svjetski šahist. Ipak, nakon što su mu zabranili međunarodne nastupe, bio je uvjeren da mora napustiti Sovjetski savez.

Odigrao je tri partije s Anatolijem Karpovim, izguivši u finalu turnira Kandidata 1974. godine, na kojem se određuje izazivač za svjetskog prvaka. Karpov je sljedeće godine postao svjetskim prvakom, nakon što je Bobby Fischer odbio obraniti svoju titulu.

Korčnoj je dobio odobrenje za ponovno nastupanje izvan granica Rusije, a tada je potražio politički azil u Nizozemskoj. 1978. i 1981. godine nastupao je u svjetskim finalima, ali oba je puta izgubio od Karpova.

Komentiraj