Nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Euru u Francuskoj prokomentirao je za Dnevnik Nove TV Ćiro Blažević.

Na pitanje kako je on doživio poraz od Portugala u osmini finala, Blažević je kazao:

‘Izuzetno teško kao gotovo i cijela nacija obzirom da s razlogom su očekivanja bila itekako optimistična. Na nesreću, malo tko je očekivao da bi Hrvatska koja je u jednom elanu i zaletu mogla izgubiti od Portugala. Što je najgore, nije bilo teško konstatirati i u vrijeme same utakmice da smo mi bolji i da mi to moramo pobijediti. Pa ipak nismo.’

Zašto nismo?

“Čujte, svi danas naši navijači, oni su uvijek najvažniji. Kad gledam njihovo ponašanje onda sam još više tužan. Oni su itekako privrženi reprezentaciji upravo radi ponašanja svih naših reprezentativaca, oni su se tako zdušno bodrili, desetkovani pobijedili jednu Španjolsku i dominirali protiv slabijeg suparnika. Zašto su izgubili? Meni je jako teško kao treneru, doduše treneru u debeloj penziji… Kriv je Čačić! Kriv je Čačić! Tako kako je on vodio reprezentaciju mi nismo mogli doživjeti ništa drugo nego ovo što smo doživjeli”, odgovorio je Blažević, prenosi Dnevnik.hr.

O tome što zamjera Čačiću, Blažević je kazao :

“Otkada sam ja vama govorio tko mora biti u prvom sastavu?”, te time aludirao na igrača Marka Pjacu.

“Govorio sam i vama i svima stalno kako Marko Pjaca mora igrati, on je nakon Luke Modrića najbolji hrvatski nogometaš, najučinkovitiji. Ono što je on za Hrvatsku to je Cristiano Ronaldo za Portugal. On je u 10 minuta pokazao više nego Ronaldo u 90 minuta. Znači Čačiću nisi nadaren za izbornika. Ti si odličan trener, ti si jedan čestiti čovjek i veliki patriota i nogometni trener, ali nisi izbornik. To su dvije različite stvari. Ne možeš se indiferentno ponašati za vrijeme utakmice, bez tvoje reakcije i tvog impulsa, a jokera na klupi imaš koliko hoćeš, a Pjacu stavljaš u produžetku samo 15 minuta. Netko mora biti kriv. Ako je ekipa kvalitetnija od Portugala što su svi eksperti Europe rekli, a oni dali sve od sebe pa nisu pobijedili. Pogriješio je Čačić.”

O tome kako objašnjava to da se dugo čekalo s izmjenama, s obzirom da je prvu Čačić napravio tek u 88. minuti, Ćiro je za Dnevnik Nove TV kazao:

“On je dobar trener, ali u ovim delikatnim situacijama nije nadaren i nema neophodan refleks. Trener Portugala Fernando Santos je jedan svjetski mačak, on je morao njega dobro prostudirati, sve njegove karakteristike da postavi igru tako da mora pobijediti ili da su mu šanse neusporedivo veće. Jako mi je žao kad netko kaže sreća. Ma sreća ne postoji! Što si učinio da je imaš? Kad su Rogeru Federeru rekli da je imao sreću on je odgovorio ‘da, koliko više radim, toliko imam više sreće’. Nisi se dovoljno potrudio da uspostaviš koncepciju. Čim smo počeli dominirati u prvih 10 minuta znao sam da je strategija pogrešna. Ali, jedna želja i fanatična borbenost naših igrača stvorili su toliko prigoda, a oni su samo čekali jednu kontru što je i njihov izbornik rekao.”

Na pitanje bi li Čačić trebao voditi reprezentaciju i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Blažević kaže:

“Ne mogu da zaobiđem mog prijatelja Zdravka Mamića koji je apsolutni gospodar. Za sve dobro i zlo u reprezentaciji je kriv Mamić, jer on jedini odlučuje. Zamislite vi koliko smo mi nemoćni kad je Mamić u pitanju – on Čačića izbaci iz Dinama kao lošeg trenera, a onda odluči da Čačić bude izbornik hrvatske reprezentacije.”

Za Dnevnik Nove TV Ćiro je odgovorio vjeruje li da ova generacija može napraviti veliki rezultat na SP-u u Rusiji.

“Nema dvojbe da na ovom Euru nisu manifestirani najveći talenti koji tek dolaze. Hrvatska je jedan nepresušan izvor talentiranih mladića i samo je bitno da budu dobro vođeni. Ja sad to mogu reći – najvažniji čovjek nogometne ekipe je trener, izbornik. Čačić je našao načina da svi budu jedinstveni, stvorio je divnu atmosferu, ali sine malo si deficitiran u ovim odlučujućim momentima”, zaključio je Ćiro.

 

Vazano za ovu istu temu, na stranicama Sportskih Novosti postavljena je velika anketa s pitanjem ‘Zašto je Hrvatska ispala s EURA?’

Na anketu je do 19.30 sati odgovorilo gotovo 40 tisuća ljudi, a njihov je pravorijek sljedeći:

1. Izbornik se gubio u presudnim trenucima – 50%

2. Jednostavno – nesreća – 23%

3. Nismo imali pravog strijelca – 10%

4. Sve pomalo – 16%

 

Uskoro opširnije…

Komentiraj