ODLAZAK PANONSKOG MORNARA: Preminuo je Đorđe Balašević

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je u petak u 67. godini života, objavio je Blic.

Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku u Novom Sadu,  gdje se liječio od upale pluća. Prethodno se desetak dana Balašević  liječio kod kuće sa simptomima upale pluća. Stanje mu se pogoršalo, pa je preventivno primljen u Infektivnu kliniku.

Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo uslijed ranijih kroničnih zdravstvenih problema. Blic doznaje da je Balašević imao koronavirus i da je bio u lošem stanju.

Preminuo je tri mjeseca prije svog 68. rođendana.

Balašević je prije dvije godine doživio infarkt, zbog čega je morao otkazati nekoliko koncerata. Bio je hospitaliziran u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici nakon što su mu ugrađeni stentovi.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu od oca Jovana i majke Veronike, rođene Dolenec. Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević.

U Novom Sadu je završio gimnaziju te studirao zemljopis na novosadskom Prirodno – matematičkom fakultetu koji nije završio. Studij je prekinuo te se priključio grupi Žetva 1977. godine. U srednjoj školi htio je postati nogometaš. Nogometom se bavio, što govori u brojnim govorima, kao i u pjesmi “Prva ljubav”.

S grupom ‘Žetva’ iz Novog Sada Balašević je snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status.

Grupu je napustio godinu dana kasnije i osnovao vlastitu – ‘Rani mraz’. Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”. Tada im se priključio i Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, ‘Riblju čorbu’.

S pjesmom ‘Panonski mornar’ 1979. godine osvojio je prvo mjesto na festivalu u Splitu, a tada je počelo ‘Balaševićevo razdoblje’. Godine 1980. morao je odslužiti vojni rok, pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih krila.

Sa skupinom “Rani mraz” izveo je “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more” – pjesme koje su i danas omiljene diljem zemalja bivše Jugoslavije. Skupinu ‘Rani mraz’ napustio je 1982. godine i započeo samostalnu karijeru.

Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga ‘Pub’ za kojeg je dobio mnoge pohvale. Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i ‘gurnule’ Balaševića prema slavi. Album ‘Bezdan’ iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i ogromne pohvale.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Za vrijeme rata objavljuje album ‘Jedan od onih života’ s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio postaja. Balašević od početka rata zauzima posve antiratni i pacifistički stav, koji promiče u brojnim pjesmama, koncertima, govorima i intervjuima. Nekoliko godina prije rata, 1987. izvodi pjesmu “Samo da rata ne bude” koja simbolizira himnu antiratnih stavova i odstupanje od bilo kakve pomisli ka uspostavi rata što potvrđuje i stihom “Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude, da rata ne bude!”. Pjesmu izvodi s dječjim zborom.

U pjesmi “Krivi smo mi” govori o besmislu rata, i o tome kako smo mi, narodi tadašnjih zemalja dozvolili sve te strahote i pokolje, ne izrazujući svoj bunt ili nezadovoljstvo onim što vladajući čine. A pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvećuje nekoliko godina prije palom Vukovaru. Nakon rata objavljuje album ‘Naposletku’.

Sa svojim albumom ‘Devedesete’ Balašević ismijava srpskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom “Legenda o Gedi Gluperdi”, a pjesmom “Devedesete” Balašević govori o vremenima prije 1990-ih i o nesretnim “Devedesetima” koje su donijele sve one grozote po kojima ih pamtimo. S tog albuma je i pjesma “Živeti slobodno” koja također spada u istu kompilaciju antiratnih pjesama i pjesama koje promiču mir.

Nakon ta dva albuma, izdaje još dva – ‘Dnevnik starog momka’, te ‘Rani mraz’. Osim pjesama, pisao je i knjige kojih je od 1980. do 2018. godine izdao deset.

Sa suprugom Oliverom u braku je proveo više od 40 godina, a ona mu je bila i menadžerica te producentica. Zajedno su dobili troje djece, kćeri Jovanu i Jelenu te sina Aleksa.

Komentiraj