Odlazak legende: Preminuo je Sean Connery

Preminuo je glumac Sean Connery, javlja BBC.

Legendarni škotski glumac bio je najpoznatiji po ulogama Jamesa Bonda. Bio je prvi koji je ulogu najpoznatijeg tajnog agenta prenio na veliko platno, i to u filmu ‘Dr. No’. Pojavio se u sedam nastavaka ovih filmova zasnovanih na pustolovnim novelama Iana Fleminga.

Za ulogu Malonea u filmu ‘Nedodirljivi’ 1998. godine dobio je Oscara za najbolju sporednu ulogu, kao i Zlatni globus. Za ulogu Jonesova oca u filmu Indiana Jones i posljednji križarski rat (1989.) nominiran je za Oscara i Zlatni globus.

Britanska kraljica Elizabeta II ga je 2000. godine proglasila vitezom.

PHOTO: EPA/CLAUDIO PERI

Thomas Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Conneryev otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja. U dobi od 15 godina Sean je izbačen iz škole pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, gdje je bio dobar časnik.

Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da povremeno dobije posao modela Bio je i fizički radnik, zidar, laštitelj mrtvačkih kovčega, spasilac na plaži i umjetnički model na Akademiji likovnih umjetnosti.

Godine 1950. pojavio se na natjecanju Mr. Universe, predstavljajući Škotsku, i tada je osvojio treće mjesto. Njegov kazališni debi bio je u Londonu 1951. godine. Tri godine kasnije glumio je na BBC-u, gdje je postigao uspjeh u Requiem for a Heavyweight. Nakon toga počeo je glumiti na filmskom platnu igrajući manje uloge.

Njegova prva važnija filmska uloga bila je u filmu Another Time, Another Place (1958.), gdje mu je partnerica bila Lana Turner. Također je glumio i u velikom filmskom epu iz 1958. godine A Night To Remember. Godine 1964. glumio je s Tippi Hedren u Hitchcockovom filmu Marnie.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962.), uslijedili su: Iz Rusije s ljubavlju (1963.), Goldfinger (1964.), Operacija Grom (1965.), Samo dvaput se živi (1967.) i Dijamanti su vječni (1971.) Nakon što se zasitio uloge Jamesa Bonda, Connery se okušao u seriji akcijski filmova kao što su The Wind and the Lion (1974.), The Man Who Would Be King (1975.), i The Great Train Robbery (1981.). Zahvaljujući iskustvu stečenom igrajući Bonda bio je uspješan i u filmova s temom političkih intriga: The Next Man (1976.), Cuba (1979.), Lov na Crveni Oktobar (1990.) i Ruska kuća (1990.). U filmu The Offence (1973.) glumio je problematičnog policijskog detektiva.

Godine 1981. vratio se ulozi Jamesa Bonda u filmu Nikad ne reci nikad. To je bio zadnji film iz serijala o Jamesu Bondu u kojem je Connery bio glavni glumac.

Connery se okušao i kao producent i glumac u filmu Medicine Man (1992.) te kao glumac i izvršni producent u fimovima Rising Sun (1993.), Just Cause (1995.) i Hrid (1996.).

Godine 1999. producirao je film Klopka (1999.), u kojem je s Catherine Zeta-Jones, glumicom četrdeset godina mlađom od Connerya odglumio ljubavnu romancu. Kao šezdesetgodišnjaka magazin People proglasio ga je 1995. godine najseksipilnijim živućim muškarcem. Naredne godine (1996.) časopis Empire proglasio ga je sedmom najprivlačnijom filmskom zvijezdom svih vremena. Ispred njega su bila samo dvojica pripadnika muškog spola: Johnny Depp i Robert Redford.

U lipnju 2006. godine dobio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta i tada je objavio da odlazi u mirovinu što se glume tiče.

U privatnom je životu bio gorljivi pobornik neovisnosti Škotske te je na ruci, dok je služio u Kraljevskoj mornarici imao istetovirane riječi “Scotland Forever”. Kad ga je u 69. godini britanska kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom stigao je odjeven u zeleno-crni karirani škotski kilt, koji je pripadao članovima obitelji MacLeod, s majčine strane.

S glumicom Diane Cliento bio u braku od 1962. do 1973. godine. Par ima sina Jasona Conneryja. S umjetnicom Micheline Roquebrune u braku je od 1975. godine.

PHOTO: Pixabay

Komentiraj