Kraljica romske glazbe Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini nakon kratke i teške bolesti, objavili su makedonski mediji. Redžepova je prije dva tjedna primljena u bolnicu u teškom stanju. Imala je problema s plućima, a nakon nekoliko dana puštena je kući.

Esmu Redžepovu Teodosijevsku nazivali su kraljicom romske glazbe, a ta joj je glazba donijela i svjetsku slavu. U karijeri dugoj 55 godina sudjelovala je na raznim svjetskim festivalima i manifestacijama. Održala je više od 12 tisuća solističkih koncerata u 30 zemalja svijeta, a objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a za domaće i strane diskografske kuće. Surađivala je s brojnim eminentnim svjetskim glazbenim imenima.

Rođena je u Skoplju u osmeročlanoj obitelji. Osvojila je prvu nagradu na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji 1976. godine. I službeno je proglašena ‘Kraljicom romske glazbe’, a to joj je priznanje uručila Indira Gandhi.

S pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim podigla je četrdeset i sedmero djece. Ima više od 100 unučadi i praunučadi. Makedonija ju je nagradila titulom nacionalnog umjetnika, a zbog svog humanitarnog rada dva je puta bila nominirana za Novbelovu nagradu za mir.

Komentiraj