Twitter Sinn Fein

ODLAZAK GERRYA ADAMSA Mary Lou McDonald preuzela Sinn Fein

Mary Lou McDonald je u subotu potvrđena kao nova predsjednica Sinn Feina, preuzevši tu dužnost od Gerryja Adamsa u činu koji bi mogao osnažiti ambiciju te stranke da vlada na obje strane irske granice. Izbor žene mlađe generacije koja nije bila izravno uključena u trideset godina dug sukob u Sjevernoj Irskoj, predstavlja velik odmak za tu stranku koja je bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

McDonald (48) je rođena u Dublinu u obitelji srednje klase i bila je jedini zastupnik koji je predložen za nasljednika Adamsa koji je vladao strankom od 1983., dok je ona imala samo 14 godina. “Rat je gotov”, poručila je McDonald članovima stranke u govoru u kojemu je citirala pjesnikinju i aktivisticu za ljudska prava Mayu Angelou i hvalila Adamsa kao “političkog diva”. “Sad kad nova generacija preuzima vodstvo, naš je posao donijeti inovativne i moderne načine poboljšanje naše politike. Sad je vrijeme za svježe razmišljanje i odvažne ideje”.

McDonald, koja je postala Adamsova zamjenica u vrijeme dok je bila zastupnica u Europskom parlamentu, od 2004. do 2009., želi nastaviti napredak vezan uz Sjevernu Irsku postignut u posljednja dva desetljeća. Adams je odbacivao optužbe da je bio član IRA-e, no za mnoge je bio “lice” krvave borbe te organizacije protiv britanskih vlasti koja je završila mirovnim sporazumom 1998. godine. Smatra ga se najzaslužnijim za reformiranje stranke u političku snagu diljem otoka koji želi ujediniti.

Sinn Fein od 2007. dijeli vlast u britanskoj provinciji Sjevernoj Irskoj te sudjeluje u pregovorima o obnavljanju tamošnje pokrajinske vlade, no nije nikad vladao u Republici, u kojoj je treća najjača stranka. S McDonald na čelu stranka bi se mogla vratiti na vlast u Belfastu već idućeg tjedna, a na jugu bi mogla ući u vlast na izborima koji se očekuju najkasnije u idućih 12 mjeseci. No ona preuzima i stranku nedavno obilježenu suspenzijama i ostavkama koje su stvorile dojam neprofesionalnosti. Nedavne ankete pokazuju da bi neodlučni glasači radije glasovali za Sinn Fein pod njezinom vlašću nego Adamsovom.

Komentiraj