ODISEJA Najava za biografski film o Jacquesu Cousteauu koji je dijelom sniman i na dalmatinskim otocima

FaH

Pogledajte najave za film ‘Odiseja’, biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteauu.

Hrvatski otoci Hvar, Vis i Biševo u filmu “glume” jug Francuske gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone.

Na filmu su surađivali scenograf Ivica Trpčić, kostimografkinje Nikolina Kostanjšek, slikarica maske Tina Jesenković, direktora filma Jurica Ester i drugi.

Režiju i scenarij ‘Odiseje’ potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge tumače Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe.

Za produkciju je zadužen Fidelité Films/Pan-Européenne.

Jacques Cousteau legendarni je francuski oceanograf i istraživač podmorja koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajanstvima mora i tako dao doprinos razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film ‘Svijet tišine’ (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar.

Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu ‘Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua’ (The Undersea World of Jacques Cousteau), koji je emitiran krajem 1960-ih. Zajedno s inženjerom Emileom Gagnanom, Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.

https://youtu.be/zvGWws1bnHY

 

Komentiraj