Danska, članica NATO-a, planira povećati izdvajanja za obranu kao odgovor na rusko raspoređivanje projektila u baltičkoj regiji, objavio je u petak novi danski ministar obrane.

Claus Hjort Frederiksen je u intervjuu objavljenom u petak rekao da unatoč pritisku saveznika Danska nije u mogućnosti ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu.

“Pod velikim smo pritiskom i od strane administracije (predsjednika na odlasku Baracka) Obame i, kako nam se čini, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da ispunimo cilj od 2 posto”, rekao je Frederiksen. “Mislim da to nije realno”.

Njegove riječi djelomično su i odgovor na izjave Donalda Trumpa o potrebi podjele tereta unutar NATO-a gdje Trump smatra da Washington daje neproporcionalna sredstva u odnosu na druge zemlje. Danska je 2016. potrošila oko 1,2 posto BDP-a za obranu.

Prema Frederiksenovim riječima, vojni proračun će se povećati jer je primijećeno da Rusija raspoređuje nove rakete koje iz Kaliningrada mogu dosegnuti Kopenhagen, “što je ozbiljan rizik”.

“Možemo primijetiti da Rusi raspoređuju nove rakete u Kaliningradu koje imaju mogućnost dosegnuti Kopenhagen. To je ozbiljan rizik”, naglasio je za dnevni list Berlingske.

Komentiraj