Srdjan Ilic/PIXSELL

ODGOVOR KOVAČU IZ SRBIJE “Hrvatska politika trenutno je najveća sramota same Europske unije”

Srbijanski ministar vanjsih poslova Ivica Dačić reagirao je u ponedjeljak na izjave hevatskog tehničkog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača, poručujući kako je hrvatska politika ‘trenutno najveća sramota Europske unije’, te dodao da prijetnje Hrvatske neće spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju, navodi se u prioćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, prenose beogradski mediji.

Podsjetimo, Kovač je u ponedjeljak u intervjuu za ‘Dnevni avaz’ rekao da Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvest će protumjere zbog progona hrvatskih branitelja. “Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila europske vrijednosti, europsku retoriku i europsko postupanje”, konstatirao je šef hrvatske diplomacije.

“Prijetnje Hrvatske o tome da će spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju, kao i lekcije o europskim vrijednostima, europskoj retorici i europskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija je politika trenutno najveća sramota same Europske unije”, poručio je Dačić.

>> Kovač: Hrvatska neće trpjeti provokacije i zastrašivanja iz Srbije

“Sama činjenica da ministar Kovač, govori o „vađenju srpskih očiju“ i „sječi srpskih ušiju i noseva“ kao metaforama, svjedoči o odsustvu minumuma pijeteta prema srpskim žrtvama nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i sukobima prilikom raspada bivše Jugoslavije, kao i svjesnom potiskivanju i negiranju povijesnih činjenica”, dodaje se u priopćenju.

Dačić poručuje kako ispada da nije problem ‘što se pred hrvatskim pravosuđem rehabilitira vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barišiću u prisustvu dva aktualna ministra hrvatske Vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava „Za dom spremni“’, već je problem državno rukovodstvo Srbije ‘koje Hrvatskoj i čitavom civiliziranom svijetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. stoljeću’.

Na Kovačeve izjave reagirao je i ministar Aleksandar Vulin, koji je poručio da Kovač nikada nije rekao što je neistinto u izjavama srpskih dužnosnika o Hrvatskoj. “Vidimo da mu jedino smeta ogledalo ispred kojeg se nalazi. Ne ljutite se na ogledalo, gospodine Kovač”, rekao je Vulin za Tanjug.

“Kada u Knin dovedete ustaše, onda znajte da je u pitanju rehabilitacija ustaštva”, poručio je Vulin dodajući da je Kovač usred predizborne kampanje, kao i većina hrvatskih političara. “Sa zdravim razumom je odavno u sukobu”, zaključio je Vulin.

Komentiraj