ODGOVOR IZ RUSIJE: ‘SAD mora biti častan i odgovoran’

FaH

Sjedinjene Države moraju se ponašati “časno” i “odgovorno” ako žele uspostaviti povjerenje između dviju zemalja, rekao je u petak visoki ruski diplomat odgovarajući Baracku Obami koji je rekao da ne vjeruje Vladimiru Putinu u vezi s rješavanjem sirijskog sukoba.

“Povjerenje u odnosima Rusije i SAD-a može se uspostaviti samo ako se naši kolege u Washingtonu budu časno i odgovorno odnosili prema cjelokupnoj agendi bilateralnih veza između Moskve i Washingtona”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za službenu agenciju TASS.

“SAD se u svom dijalogu s nama o sirijskom pitanju ponekad ne ponaša kao partner i nije uvijek spreman pregovarati na ravnopravnim načelima”, istaknuo je.

Barack Obama je u četvrtak izjavio da “ne vjeruje” u spremnost ruskog predsjednika Vladimira Putina na suradnju radi pronalaženja rješenja za sirijski sukob.

“Rusija možda nije u stanju ispuniti tu zadaću, bilo da ne želi ili pak nema dovoljno utjecaja na Asada. A mi ćemo to procijeniti”, dodao je.

Dvije velesile zajedno posreduju u međunarodnom diplomatskom procesu u Siriji koji obuhvaća pokušaje za prekid neprijateljstva,  dopremu humanitarne pomoći i spremnost na provedbu političke tranzicije između režima i oporbe.

U sirijskom sukobu koji s jačanjem moći džihadista postaje sve zamršeniji, od 2011. je poginulo više od 280.000 ljudi.

Komentiraj