ODGOVOR CRNE GORE RUSIJI: Odluka o NATO članstvu je unutarnje pitanje

FaH

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je u srijedu da institucije Crne Gore, prije svega parlament, odlučuju o potvrdi punopravnog članstva u NATO-u i da nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome.

To je odgovor iz Podgorice na priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je objavila ruska državna agencija Tass, a potom prenijeli podgorički mediji, a kojim Moskva inzistira na održavanju referenduma u Crnoj Gori o pridruživanju Alijansi.
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova rekla je da je situacija u Crnoj Gori teška. „Govorimo o unutrašnjoj političkoj krizi, praćenoj prosvjedima. Dakle, duboke podjele i dalje postoje u crnogorskom društvu, prije svega, po pitanju članstva države u NATO-u“, rekla je ona.

Moskva stoga smatra da bi se crnogorski građani o tome trebali izjasniti na referendumu i to bi, dodala je Zaharova, bila manifestacija demokracije.

Službena Podgorica, međutim, misli drugačije. “O načinu odlučivanja o potvrdi punopravnog članstva u NATO odlučuju institucije Crne Gore, prije svega parlament, te u tom smislu nije na trećim stranama iznošenje stajališta o tome kako se institucije trebaju izjasniti o unutrašnjim pitanjima“, priopćeno je iz crnogorskog MVPEI-a.
Crnogorski premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je rekao da ne postoji pravna obveza niti politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u, već da je odluka o tome u nadležnosti parlamenta.

Komentiraj