Petar Glebov/PIXSELL

ODGOVORIO PLENKOVIĆU Milanović poručio: “Ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom”

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović obratio se hrvatskoj javnosti. Komentirao je izjave predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i svoje izjave sa sastanka s braniteljima.

“U više od deset godina nisam nikada javno spominjao ničije roditelje, a nisam ni sada. To je bio žargon. Razmišljao sam o tome i ne znam što je tu uvredljivo. To je činjenica”, rekao je Milanović.

Upitao je kasnije kakav je bio odnos HDZ-a prema njegovoj obitelji. “Ne bježim od toga da je moj otac radio za Miku Tripala i da se o tome govori. Ti isti ljudi, od kojih su neki sada na listi HDZ-a, su rekli da je sudjelovao u ubojstvu Brune Bušića, sjećate se. Rekli su da bi bilo bolje da sam poginuo u ratu jer bi moja majka imala veću mirovinu”, dodao je Milanović. Naglasio je da su ‘časni ljudi’ davali takve izjave, a Plenković se samo smijuljio.

“Plenković nije vjerodostojan. Otkrio je HDZ u 42. godini života uz duhovno vodstvo Jadranke Kosor, kojoj se nakon toga nije javio. Kada netko u 42 godini životu krene glumiti da je veliki Hrvat i veći domoljub od mene to mi je smiješno. To su činjenice koje netko ne želi da se govore jer želi peglati svoju biografiju”, kaže.

“Ja nisam nikoga blatio, ja sam rekao činjenicu. Plenković je u debati na televiziji mene optuživao da štitim udbaške ubojice… On nije vjerodostojan, on je svoje hrvatstvo otkrio u 42. godini i zna se tko ga je ‘ukrcao'”, poručuje Milanović.

“Kad moji protivnici govore da su moji roditelji ubojice, u HDZ-u se smiju. Kad ja u javnosti spomenem nečiju majku, što je činjenica, onda je to problem”, ističe dodajući da nije ništa rekao sa zlom namjerom. “Rekao sam činjenicu koja je za neke očito tabu”.

Rekao je i da je vidio da glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana ‘stišće prste+ da na izborima pobijedi HDZ. “MOL nikako ne želi da SDP dobije na izborima. Ali, mi ćemo učiniti svce da priču s MOL-om i Budimpeštom završimo”, poručio je.

Naglasio je i da od Srbije samo traže da ukinu zakon. “HDZ živi u strahu i gleda im kroz prste. Osobno u četiri godine nisam imao problema s demokratskim, modernim vladama. Imamo problema s balkanskim mentalitetom, s onima s kojima pripada i HDZ i s kojima se razumiju”, kaže Milanović dodajući da s Vučićem i Nikolićem ne može pričati. “Sjetite se što su radili Ivi Josipoviću, godinama govorili da mu je otac ubojica. To je HDZ.”

“Ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom. Neću s njima pričati, ako postanem premijer s njima će pričati moji suradnici”, ističe. Dodao je kako Srbi u Hrvatskoj glasaju za SDP te kako znaju da im je Hrvatska domovina, a da im je ‘čaršija’ donijela samo zlo. Dodao je i kako žele sačuvati BiH.

Naglasio je i kako bosansko-hercegovački Hrvati mogli ostati izolirani ako se ne spriječi referendum o otcjepjenju od Republike Srpske. “Ja sam napao one koji žele odcijepiti bih na referendumu. S tim ljudima nema ozbiljnog razgovora”.

Kazao je i kako će vratiti Inu i vlasnički i upravljački u ruke Hrvatske. “Pokušali smo fino, pa arbitražom, ja si i dan danas poušavam objasnit kako HDZ-u nije bilo jasno u što se upušta”, kazao je Milanović. Zaključio je kako vjerodostojnost stanuje u njihovoh koaliciji, te da se svoje prošlosti ne srame.

Ranije: Predsjednik SDP-a Zoran Milanović dat će izjavu za medije danas poslijepodne, ispred zgrade SDP-a, u Zagrebu, na adresi Iblerov trg 9, javlja Služba za odnose s javnošću SDP-a.

Milanović se se osvrnuti na aktualne izjave predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, Plenković je danas komentirao tajne snimke Milanovića i predstavnika udruga ratnih veterana, na kojima je Milanović spomenuo majku šefa HDZ-a, navodeći kako je ona, za razliku od njegove majke, bila “vojni lekar”.

“Drznuo se spomenuti moju majku, to je slučaj bez presedana, ona je inače ugledni internist-kardiolog, liječnica u mirovinu, o čijim profesionalnim i ljudskim kvalitetama mogu svjedočiti njezine kolege i pacijenti. Radila je u bivšoj vojnoj bolnici, pa u KB Dubrava.

Ja mu kao kršćanin mogu oprostiti, ali mu to neću zaboraviti. Nikad mi neće pasti na pamet nešto takvo reći o ičijoj obitelji”, kazao je danas na press konferenciji Andrej Plenković.

 

Komentiraj