Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se odgađa za 25. srpnja sazvano ročište na kojem su vjerovnici Sokol Marića d.o.o. trebali glasovati o predloženom planu restrukturiranju tvrtke od koje u predstečajnom postupku potražuju oko 180 milijuna kuna.

Sudskim zaključkom nalaže se Upravi Sokol Marića da u roku osam dana dostave izmijenjeni plan restrukturiranja.

Najnovija sudska odluka objavljena u ponedjeljak uslijedila je nakon prošlotjednog zaključka kojim se za daljnjih 60 dana dopušta produljenje roka za završetak predstečajnog postupka nad Sokol Marić d.o.o, čime je odobren podnesak Uprave kojim je produljenje zatraženo jer je u došlo do nagodbe u predmetu Agrokor.

Kako se isticalo u obrazloženju zaključka, uvidom u prijedlog dosadašnjeg plana restrukturiranja Sokol Marića utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od 13. listopada prošle godine, prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna.

Tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašava kako, s obzirom da još nije pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom,  još uvijek nisu definitivni postotak umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića .

Zaključuje se kako je produljenje roka za završetak predstečajnog sporazuma svrsishodno za sklapanje predstečajnog sporazuma, a produljenje roka je u skladu sa Stečajnim zakonom jer je zahtjev bio zaprimljen prije isteka 300 dana od dana otvaranja predstečajnog postupka.

Od Sokol Marića najviše potražuju banke

Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko – bivša Hypo banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.

Hrvatska poštanska banka potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna.

Utvrđivanje tražbina prema Sokol Mariću provedeno je nakon što je sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marić d..o.o, te su bili pozvani vjerovnici da prijave svoje tražbine od tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna “temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom”.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja isticalo se kako je “dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto”.

Navodilo se da na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama, a postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Sokol Marić d.o.o. osnovano je 1991. u Zagrebu, a danas je jedini osnivač Zlatko Marić. Ta tvrtka ujedno je najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, koje zapošljava otprilike 2000 radnika.

Komentiraj